05.04.2018

Havaintoja datan hyödyntämisestä

Hei,

Johannes tässä kirjoitushommissa tällä kertaa.

Tulin noin kolme vuotta sitten isäni Ari Hovin yritykseen töihin ja partneriksi . Olemme kasvaneet sittemmin hurjaa vauhtia ja tarkoitus olisi palkata 20 uutta konsulttia ja kehittäjää lähiaikoina.

Tulin data-alan alan ulkopuolelta, eikä minulla ollut kokemusta tietovarastoinnista, BI-työkaluista tai edistyneestä analytiikasta. Alkoi armoton opiskelu ja tutustuminen alaan.

Olen tehnyt tässä matkan varrella jotain huomioita, joita käyn ikään kuin ulkopuolisen silmin nyt läpi.

Toimittajilla on paljon valtaa

On todella ihme, että yritykset ja organisaatiot ulkoistavat datavarantonsa niin varauksetta toimittajille. Siitä huolimatta, että niin paljon puhutaan datan hyödyntämisestä.

Nyt siis tilanne on se, että yritykset hommaavat vaikka SAP:in ja sinne muodostuu paljon dataa yrityksen liiketoiminnasta.
SAP tai jokin muu toimittaja jostain syytä kokee, että tämä data kuuluu heille ja myyvät sitten datat takaisin yrityksille kovaan hintaan.

Teknologiatoimittajat jopa estävät asiakkaan pääsyn omaan dataansa kokonaan! Totta kai pitää ulkoistaa, mutta tuntuu absurdilta, ettei yritys pääse käsiksi lainkaan omiin tietoihinsa.

Toki ymmärrän sen, että ostetaan valmisohjelmistoja. Olisikin hullua olla käyttämättä SAP:ia tai Microsoftia tai muita teknologioita liiketoiminnan pyörittämiseen. Olisiko kuitenkin mahdollista esittää sopimusta solmittaessa, että me sitten tarvitsemme omat data itselle?

Yksi syy tähän tilanteeseen on se, että teknologiatoimittajilla on paljon valtaa. Mieti nyt vaikka IBM:ää. Se on vuosikymmeniä ollut siinä roolissa, että he tietävät miten teknologia tulisi kehittää. Että jättäkää asia meidän huoleksemme, me kyllä säilömme ja analysoimme datat puolestasi.

Toisaalta valmisohjelmistoissa on prosessit mietitty osittain asiakkaan puolesta. Näin ollen asiakas joutuukin muuttamaan itse prosessejaan ja käytäntöjään, jotta se taipuisi ohjelmistossa valmiina oleviin prosesseihin.

Datan ulkoistaminen toimittajille tapahtuu ikään kuin huomaamatta.  Operatiivisia järjestelmiä hankkiessa on luotu hyvin läheiset suhteet toimittajien kanssa. Asiaa ei muutenkaan tule niin ajateltua ja ulkoistaminen vanhoille tutuille on helppoa.

Kuitenkin uusia järjestelmiä hankittaessa tulisi vaatia pääsy omiin tietoihin. Tämä voisi tuoda toimittajille myös kilpailuetua: meidän järjestelmistä saat datat itsellesi ilman lisäkustannuksia.

ERP vs Data

Sitten on nämä arkkiviholliset: ERP-osaajat ja dataosaajat. ERP-osaajien mielestä ERP on sitä ydinbisnestä, eli se kun on alhaalla, niin koko liiketoiminta romahtaa. Siksi se on kriittistä ja parhaat osaajat ovat ERP -miehiä ja -naisia. Heidän mielestään BI, data, analytiikka ja raportointi on puuhastelua. Pelkkä tukifunktio, jonka olemassaoloa tuskin huomaan. Ja jos se menee alas, niin mitään vakavaa ei tapahdu.

Kouluttajamme, amerikkalainen Mike Ferguson totesi hyvin:” ERP is made for running business, BI & Analytics is made for growing business”. Toisin sanoen ERP pyörittää olemassa olevaa liiketoimintaa, BI & Analytiikka kasvattaa sitä. ERP on ikään kuin wifi toimistolla; jos se on alhaalla, niin kaikki pysähtyy ja ihmiset alkavat säntäilemään ympäriinsä. Toisaalta toimiva wifi ei tuo kilpailuetua, se on kaikkien saatavilla.

Datan hyödyntäminen tuo kilpailuetua ja auttaa kasvattamaan liiketoimintaa. Suurinta tuottavuuden kasvua tulee tulevaisuudessa tekoälyn hyödyntämisestä ja siihen tarvitaan dataa.

Yritysten isoimmat investoinnit eivät tulevaisuudessa kohdistu ERP-järjestelmiin, vaan suuntautuvat datan hyödyntämiseen ja tekoälyyn, koska siellä puolella riittää kehittämistä. Itse asiassa suurimmat toteutukset ja investoinnit tekoälyn ja datan hyödyntämisen suhteen ovat vasta edessä.

Tämä on tietysti hieman leikkimielinen jaottelu, tuskin mitään kovin veristä sotaa ERP-porukan ja dataihmisten välillä sentään on käynnissä.

DW:n ja BI:n uusi tuleminen

Kun tietovarastoteknologia tuli 90-luvulla markkinoille, siitä hypetettiin ja se oli jotain uutta ja ihmeellistä. Relaatiokannat mullistivat tietokannat sekä mahdollistivat modernin johdon raportoinnin. Ari oli tässä pioneeri ja kertoi, että kaikki halusivat häneltä koulutusta ja konsultaatioita; ei ollut Internettiä ja Ari oli niitä harvoja osaajia. Hän sanoi, että itsekin juuri ja juuri oli niistä perillä, mutta tekemällä oppi.

Tietovarastointiprojekteja lähdettiin tekemään, mutta sittemmin homma hieman lässähti. Projektit olivat liian pitkiä siihen nähden, että liiketoiminnan kellotaajuus nopeutui. Moni hanke ei lopulta edennyt lainkaan tuotantoon asti ja tietovarastoinnin maine koki kolauksen.

Tietovarastoinnin rinnalle tuli termi Business Intelligence, jonka avulla eri tietolähteiden tietoja pystyi yhdistämään raporteille visuaalisesti. Se oli pitkään myös jämähtäneessä tilassa, eikä sitä kehitetty. Cognos ja Business Objects särähtivät korvaan menneen talven lumilta.

Sitten tulivat Qlikview ja Tableau, jotka nostivat datan visualisoinnin ja helppokäyttöisyyden uusiin sfääreihin. BI olikin taas seksikästä, raportit olivat visuaalisesti näyttäviä sekä käyttö oli mahdollista myös liiketoiminnalle. Alettiin puhua Self Servicestä, eli analyysien tekemisestä ilman it-osaamista. Toimittajilla oli myös tehokas myyntikikka: lähestytään suoraan liiketoimintajohtoa ja pyydetään pieni määrä oikeaa dataa, jolla voidaan demota käyttöä. Johto on vakuuttunut, hienon näköisiä tuloksia muutamassa päivässä, tämä pitää saada meillekin!

Big Data teknologia Hadoop oli alun perin koodaajien ratkaisu yksittäisten suurten datasettien tallennukseen. Sittemmin se integroitiin tietovarastoihin ja sen hyödyntäminen nähtiin osana isompaa tiedonhallinnan kokonaisuutta. Tässä myös tietovarastointi koki uuden tulemisen, eli vanhoja ratkaisuja ruvettiin modernisoimaan ja alettiin puhumaan Data Platformeista (tietoalustoista). Big Data piristi perinteistenkin toimittajien mieltä ja ne ryhtyivät kilvan kehittämään omia tarjoamiaan.

Uudet toimittajat, kuten Snowflake ja Amazon lähtivät myös siitä, että tietovarasto tulisi rakentaa suoraan pilveen. Tietovarasto ja relaatiokannat olivat jälleen taas hot ja kaikkien huulilla. Nyt on erittäin kova vauhti päällä: jokainen isompi yritys ja organisaatio on nyt uusimassa vanhoja systeemejä tai ottamassa vihdoin data-alustoja käyttöön. On niin ikään ymmärretty, että datat ovat hyödyllistä vasta sitten, kun ne integroidaan muiden tietojen kanssa ja analysoidaan. Ja Big Data ja tekoäly tuovat siihen aivan uuden mausteen.

Liiketoimintajohto on ratkaisevassa asemassa

Liiketoiminta on yleensä jokseenkin tietämätön näistä asioista. Olen kuullut monen sanovan, että meillä nämä it-järjestelmät on hyvin integroitu keskenään rajapintojen kautta, eli ihan varmasti saamme sieltä dataa halutessamme ulos. Toki sitten, kun on tilanne päällä ja dataa tarvitaan, niin myöntävät ettei asia olekaan niin helppoa.

Vaikka nämä asiat tuntuvat näin kolmen vuoden jälkeen itselle selviltä, niin aika perusasioiden kanssa pitää edetä liiketoiminnan kanssa. Eli että on olemassa it-järjestelmiä ja niihin kertyy dataa…

Täytyy sanoa toki tähän, että osa on erittäin hyvin kartalla näistä asioista ja panostavat datan hyödyntämiseen. Samoin kuin tuloerojen kasvu, dataosaaminen on hyvin epädemokraattista. Osa on pitkällä ja osa tippunut täysin kärryiltä.

Siinä on myös yksi asia joka tuottaisi kilpailuetua; johdon ymmärryksen lisääminen datan hyödyntämisessä. Tässä on nyt iso muutos meneillään, yhä useampi johto haluaa esimerkiksi meiltä koulutusta esim tekoälyyn ja datanhallintaan.

Arin kehittämä Hovi Data Frameworkin saama kiinnostus on mielestäni myös osoitus siitä, että nyt liiketoiminta haluaa ottaa datat haltuun kunnolla. Digitaalinen versio siitä on nyt myös työn alla ja se on jo siinä pisteessä, että konsulttimme sitä käyttävät omissa toimeksiannoissaan. Sen nimi on Ellie ja se on nimetty tyttäreni mukaan. Hän on nyt neljä, joten vielä pitää odottaa hetki, ennen kun hän tulee meille hommiin.

Tällä hetkellä Ellie on erään asiakkaamme pilottikäytössä, eli kehitämme sitä asiakasympäristössä eteenpäin, ennen kun se tulee muidenkin saataville. Ja hienoa oli se, että amerikkalainen alan guru Mike Ferguson oli siitä innoissaan, kun sitä hänelle demosimme.

Oikein datarikasta kevättä kaikkille!

Ystävällisin terveisin,

Johannes Hovi

PS. Nyt olisi jälleen hyvä valmennussessio tulossa! Kanadalainen Agile-vaikuttaja Scott Ambler tulee Suomeen ja kertoo, miten Business Intelligence ja DW-projekteja voidaan nopeuttaa reippaasti ketteriä menetelmiä soveltamalla.

Tämä osaaminen on kultaakin arvokkaampaa nopeasti muuttuvassa ympäristössä ja silloin, kun tuloksia halutaan nopeasti.

Disciplined Agile Data Warehousing (DW) and Business Intelligence (BI) Workshop, 07.05.2018 – 08.05.2018.

Lue tästä lisää valmennuksen sisällöstä tai soittele Johannes Hoville (050 3670809), jos tulee kysyttävää.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää

Datan ja tietotyön vuosi 2024: haaste organisaatiosi CIO:lle

Lue lisää

Data-ammattilaisen kymmenen askelta onnistuneeseen viestintään ja vuorovaikutukseen 

Lue lisää