Asiantuntija tukenasi datatyön kehittämisessä

Tarjoamme konsultointipalveluja, joiden avulla organisaatiosi saa paremman otteen datasta, sen hallinnasta ja kehittämisestä. Toimimme riippumattomana asiantuntijana ja sparraajana silloin, kun haluat varmuutta nykytilan arviointiin, selkeyttä strategisiin valintoihin tai tukea datanhallinnan toimintamallien rakentamiseen.

Palvelumme perustuvat vuosikymmenten kokemukseen tiedonhallinnan, arkkitehtuurin ja datastrategian kehittämisestä. Autamme asiakkaitamme tekemään perusteltuja päätöksiä, rakentamaan yhteistä ymmärrystä ja kehittämään toimintaa tiedon pohjalta.

Auditointi

Riippumaton auditointi antaa puolueettoman arvion organisaatiosi datahankkeiden nykytilasta ja selkeät suositukset kehitystoimiksi.

Monet organisaatiot ovat viime vuosina investoineet vahvasti datan hyödyntämiseen ja tietojohtamiseen – on rakennettu data-alustoja, tietovarastoja, BI-raportointia, luotu datastrategioita sekä käynnistetty Data Governance- ja master data -hankkeita.

Ensimmäisten projektien jälkeen on hyvä pysähtyä arvioimaan tuloksia. Auditoinneissa etsimme vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Onko tehty oikeita asioita?
  • Onko asiat toteutettu teknisesti ja metodologisesti oikein?
  • Osataanko datahankkeita johtaa ja kilpailuttaa tehokkaasti?
  • Onko riippuvuus ulkopuolisista toimittajista hallinnassa?
  • Saadaanko data-alustojen hyödyistä irti kaikki potentiaali suhteessa tehtyihin investointeihin?
  • Voidaanko toimintatapoja kehittää paremmiksi?
  • Onko alan parhaat käytännöt otettu huomioon?

Ari Hovin konsultit ovat alan johtavia asiantuntijoita. Asiakkainamme ovat lähes kaikki top 30 yritykset sekä isoimmat julkishallinnon toimijat Suomessa.

Olemme toteuttaneet useita sekä laajojen kokonaisuuksien että kompaktien toteutusten auditointeja niin tehdyn työn laadun varmistamiseksi kuin haasteiden ratkaisemiseksi.

Jokainen auditointi räätälöidään asiakkaan tilanteen mukaan ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä organisaation avainhenkilöiden kanssa.

Tyypillinen auditointiprojekti kestää 1–2 kuukautta. Lopputuloksena asiakas saa riippumattoman raportin ja konkreettisen kehityssuunnitelman, jonka avulla dataa ja analytiikkaa voidaan hyödyntää entistä paremmin.

Mikäli haluat riippumattoman ja objektiivisen auditoinnin tietovarastoinnistasi tai tiedon laadusta ja sen hallinnasta, niin ota yhteyttä.

Tiedon laadun johtaminen ja huolto -auditointi

Tiedon laatu on keskeinen osa onnistunutta tietojohtamista. Ari Hovin Tiedon laadun johtaminen ja huolto -auditointi pureutuu tiedon laatuun koko tiedon elinkaaren läpi – alkaen tiedon syötöstä ja muotoilusta aina sen käyttöön ja huoltoon asti. Auditointi tarkastelee myös tiedon laadun johtamista liiketoiminnan näkökulmasta ja tarjoaa konkreettisia kehittämissuosituksia.

”Garbage in – Garbage out” on tuttua niin tietoa päätöksentekoon ja suunnitteluun käyttäville asiantuntijoille kuin johtajille sekä tietotuotantoa rakentaville IT-ammattilaisille. Tähän ansaan kuitenkin langetaan lähes poikkeuksetta ja korvaustoimet vasta kehitystyön loppuvaiheessa tulee kalliiksi ja saattaa pahimmillaan jopa vesittää koko kehityshankkeen. Tiedon laadun puutteet voivat toki tietojen syöttövaiheen lisäksi syntyä myös usein monimutkaisissa tiedon siirto ja muotoiluvaiheissa IT-toiminnon sisällä.

Tietojen laatu on aina liiketoiminta-asia. Tietojen laadusta huolehtiminen vaatii johtamista. Jotta liiketoiminnalla ja johdolla on mahdollisuus ottaa vastuu – ja valta – heille kuuluvista asioista, on IT:n pystyttävä keskustelemaan tiedon laadusta liiketoiminnan näkökulmasta ja kielellä. Muuten tiedon laatu jää usein IT-asiaksi, joka johtaa väistämättä epäonnistumiseen liiketoiminnalle hyödyllisten tietotuotteiden aikaansaamisessa.

Ari Hovi on vuosikymmeniä ollut auditoimassa ja konsultoimassa tiedon laatuun liittyviä asioita. Ari Hovin asiantuntijoilla itsellään on laaja käytännön kokemus liiketoiminta- ja IT-vastuusta asiakasorganisaatioissa, joissa tiedon laadun taso on ollut liiketoiminnan kannalta kriittistä.

Ari Hovin Tiedon laadun johtaminen ja huolto -auditointi on kokonaisvaltainen palvelu, jossa tiedon laatuun liittyvät työprosessit ja tekniset vaiheet auditoidaan verraten niitä alan parhaisiin käytäntöihin. Lopputuloksena syntyy konkreettinen kehittämissuunnitelma tiedon laadun kehittämiseksi aina tiedon syöttäjän käsistä tiedon käyttäjän työpöydälle.

Auditointi sisältää:

 

Tiedon käsittelyprosessi:

  • tiedon tuotanto (operatiivinen järjestelmä, tietovarasto, tietoallas, tietotuotteet)
  • tiedon muotoilu (raakadata, mallinnettu tieto, käytettävä tieto – ”pronssi-, hopea- ja kultakerrokset”)
  • tiedon käyttö (valmisraportit, omaehtoinen tiedon käyttö, analytiikka)

Tiedon laadunkäsittelyn:

  • tietotuotannon vaihe (kehitysvaihe, tuotanto)
  • ulottuvuudet (syntaktinen, semanttinen, pragmaattinen)
  • tiedon tyypit (ydintiedot/master data, tapahtumatiedot/transaktiodata, referenssitiedot ja metatiedot)

Tiedon laadun johtamisen

  • johdon osallisuus ja omistajuus
  • käytännön tietotyön johtaminen
  • teknisen toteutuksen ja laadunvalvonnan johtaminen (tiedon johtaminen)
  • tiedon tallentajien ”itsensä johtaminen”

Tiedon laadun huollon

  • liiketoiminnan tiedonhuoltotyö (tiedon oikeellisuus ja julkaisu, arjen valvonta ja päätöksenteko)
  • IT:n tiedonhuoltotyö (tiedon tekninen kulku, tiedon sisällön käsittely)
  • käyttäjien ”takaisinkytkentä” tiedon tallentamisesta tiedon käyttöön (ymmärrys, motivaatio, insentiivit ja ohjeet)
  • tiedon laadun huollossa käytettävät työkalut ja teknologiat

Datastrategia

Hyvin suunniteltu datastrategia on monelle organisaatiolle paras keino kirkastaa datan rooli liiketoiminnassa ja sitouttaa ylin johto datan hyödyntämiseen. Strategian laadintaan kannattaa panostaa ja osallistaa siihen laajasti niin johtoa kuin tiedon käyttäjiäkin – näin varmistetaan yhteinen ymmärrys datan merkityksestä.

Datastrategia pohjautuu aina organisaation liiketoimintastrategiaan ja tavoitteisiin. Tyypillisesti strategiaprosessissa kartoitetaan esimerkiksi:

  • tietovarannot ja niiden merkitys liiketoiminnoille
  • tiedon omistajuus ja tietotyön roolitukset
  • tietotyön keskeiset periaatteet ja arvot
  • tietotyön maturiteetti ja mittarit
  • tietokulttuurin tila: työtavat- ja välineet sekä kompetenssit suhteessa asetettuihin tavoitteisiin ja mittareihin

Oleellista datastrategiatyössä on säilyttää koko ajan ylätason ja liiketoiminnan näkökulma ja muistaa, että datastrategia toteutuu ihmisten kautta. Viestintä ja johtaminen ovat avainroolissa.

Suosituksemme on, että datastrategiaprosessin vetovastuu on asiakasorganisaation käsissä ja me konsultteina olemme mukana tuomassa prosessiin ulkopuolista näkökulmaa: sparrausta ja kyseenalaistamista, mutta myös kokemusta hyvistä käytännöistä, toimintatavoista  ja työvälineistä.

Tällä lähestymistavalla prosessissa kertyvät osaaminen ja tieto jäävät organisaation omiksi voimavaroiksi, joiden avulla strategiaa pystytään pitämään elävänä säännöllisin päivityksin.

Data Governance

 

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

Konsultointi:
Jari Ylinen, Toimitusjohtaja
Jari.ylinen (at) arihovi.com

 

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.