20.12.2017

Ari Hovin tarina

Hei,

 

Johannes tässä kirjoittelee blogia tällä kertaa. Blogi jää tauolle, ensi vuonna sitten taas jatkamme samaan tapaan data-asioiden parissa.

Kerron tässä yrityksemme syntyhistoriasta. Hieman poikkeuksellinen kirjoitus siis tällä kertaa, olette tottuneet ehkäpä enemmän asiapitoisiin teksteihin. Älkää kuitenkaan huoliko, tiukkaa asiaa tulee myös jatkossa.

Mistä kaikki sai alkunsa

Monet teistä tietävätkin, ja toiset osaavat päätellä minun ja Arin sukunimen perusteella, että sukulaissuhde on varmasti kyseessä. Olen siis Arin poika.
Lähdin Arin kanssa kehittämään yritystämme noin kolme vuotta sitten. Itse olen koulutukseltani psykologi, joka sattumusten kautta on ajautunut urallaan liiketoiminnan kehitystehtäviin sekä startup-yrittäjäksi It-alalle.
Kun hyppäsin remmiin, ymmärsin että Ari Hovissa on valtava potentiaali. Tajusin, että se mistä Ari on puhunut jo pitkään, on nyt suorastaan muotia. Eli data tehokkaampi hyödyntäminen yrityksissä sekä organisaatioissa.
Ari hieman empi, että voiko data-alan koulutustarjontaa enää kasvattaa, ehkä markkinat ovat jo saturoituneet. Konsultoinnissakin on ruuhkaa ja niin moni tarjoaa alan palveluja jo nyt.

Minä olin toista mieltä. Uskoin että voimme kasvaa paljonkin ja jos tilanne on se, että kaikki muutkin panostavat data-alaan, niin silloin hekin ovat ymmärtäneet sen kasvupotentiaalin. Pistin nimittäin siinä vaiheessa merkille, että joka it-toimittaja halusi markkinoida palvelujaan juuri datanäkökulmasta.
Täytyy todeta näin jälkikäteen, että olin tässä oikeassa. Vaikka muutkin tarjoavat saman tyyppistä palvelua, on vain yksi Ari ja hänen brändinsä. Kasvu onkin ollut huimaa siitä asti.

Näistä lähtökohdista lähdimme liikkeelle. Työnjaon osalta päätimme, että minä keskityn myyntiin ja Ari hoitaa sisällön.

Olimme hyvä työpari, koska minä pystyin tuomaan parhaita käytäntöjä startup-maailmasta ja myynnistä, eli että miten yritystä kasvatetaan vauhdilla. Ari toi pöytään sen kaiken substanssiosaamisen ja verkostot. Myös suuremmilta riidoilta vältyttiin, koska työnjako oli niin selkeä heti alusta.

 

Mission kirkastus

Ari on kerran myynyt yrityksensä ja tietovarastototeutuksiin keskittyneen tytäryrityksensä, nyt tällä uudella konseptilla ollaan oltu liikkeessä muutamia vuosi.

Ari on ottanut koko elämäntehtäväkseen auttaa asiakkaitaan data-asioissa. Data ja sen monet muodot ovat Arille intohimo ja sydämenasia. Huomasin hänen tehdessä konsultointia ja koulutusta, mikä vaikutus hänellä on ihmisiin ja koko data-alaan Suomessa.

Kaiken sen ajan mitä konsultoinnista hänelle jää, Ari tutkii uusia metodeja ja teknologioita maailmalta. Hän lukee ja keskustelee jatkuvasti maailman johtavien asiantuntijoiden kanssa – teknologia kehittyy niin nopeasti, että opiskelu on todella tärkeää.

Ari innostui juuri ensimmäisten joukossa Big Datasta ja Data Sciencestä, koska näki niiden ylivoimaisuuden tiettyihin tilanteisiin. Voi myös sanoa, että Ari toi Data Vault-metodin Suomeen.

Koiraa ulkoiluttaessa hänellä on aina luurit korvilla ja joku äänikirja/podcast menossa.

Ymmärsin, että meidän pitää jakaa mahdollisimman monille se näkemys, tietotaito ja osaaminen, jonka Ari on hommannut vuosien saatossa työskennellessään Suomen suurimpien organisaatioiden kanssa. Ja että koko Suomen kannalta tämä on tärkeää, koska data-asioilla on valtava kansantaloudellinen merkitys.

Päätimme, että nyt lähdetään viemään datan ilosanomaa isolla vaihteella, olkaamme datan lähettiläitä tästä edespäin!

 

Mikä on Arin visio?

Arilla on kova osaaminen mutta se on myös ikää kuin filosofia ja tapa tarkastella maailmaa.

Arin filosofian tiedonhallintaan voi oikeastaan kiteyttää taisteluun siiloja vastaan. Datat ovat siiloutuneena ja piilossa It-järjestelmissä, joista niiden saaminen ulos ei aina ole helppoa. Tämä ei tarkoita teknologiavastaisuutta, vaikka Ari usein saattaakin puhua kriittisesti siitä, että tiedot pitää saada toimittajilta omiin käsiin.

Yrityksemme toiminta kiteytyy juuri tästä syystä toimittajariippumattomuuteen sekä datakyvykkyyksien kehittämiseen. Kuten kaikki tiedämme, mikään teknologia ei tee yksin mitään, vaan se pääsee oikeuksiinsa vasta osaavissa käsissä.

Vuosien saatossa Ari itse on nähnyt tiedonmallintamisen olevan dataosaamisen hierarkiassa se kaikkein korkein taso. Datan ymmärrys on ainoa tapa datan hyödyntämiseen, kaiken lähtökohta.

Ari kehitti tähän täysin uuden metodin, Hovi Data Frameworkin, jolle on nyt valtava kysyntä. Ylätason käsitemallinnukseen perustuva HDF-metodi muistuttaa itse asiassa hyvin vähän enää teknistä tiedonmallinnusta, vaan enemmän strategista suunnittelua datan avulla.

 

 

Kasvun vaihe

Lähdimme siis yhdessä kasvattamaan koulutustarjontaamme data-alan uusimmat käytännöt mielessä sekä järjestämään entistä enemmän ulkomaalaisten asiantuntijoiden koulutustilaisuuksia.

Toisaalta olemme kasvattaneet merkittävästi konsultointihankkeitamme rekrytoimalla uusia konsultteja (onnistuneesta rekrytoinnista lisää tästä) sekä hyödyntämällä verkostoamme.

Uskomme verkostoitumisen voimaan. Yksi periaatteistamme on se, että pyrimme saamaan verkostoomme ne parhaat kouluttajat, jotka tekevät myös haastavia käytännön projekteja kädet savessa.

Me emme ole yhtä iso kuin suurimmat It-talot (toistaiseksi, perässä tullaan kovaa) mutta tähtäämme korkeaan erikoistumisasteeseen: meillä on verkostossamme Suomen johtavia Big Data, – Data Science, -DW/BI, -Tekoäly sekä muita data-alan osaajia. Ja koska maailma ”softaistuu”, meillä on mukana myös Suomen parhaaksi koodaajaksi valittu Jari ”Jaffa” Jaanto, joka on esim kehittänyt IRC-Galleria aikoinaan.

Erotumme myös sillä, että emme tee käyttöönottoprojekteja juuri lainkaan, vaan olemme yritysten luottokumppani maailmassa, jossa teknologiat kehittyvät nopeasti ja tarjontaa on enemmän kuin koskaan.

Nyt liikevaihtomme kasvoi 80 % ja olemme iloisia saadessamme tehdä yhteistyötä Suomen suurimpien ja edistyksellisimpien yritysten ja organisaatioiden kanssa.  Nyt investoimme vieläkin suurempaan kasvuun ja uusien liiketoimintamallien kehitykseen.

 

 

Kohti tulevaa

Rajun kasvun ansioista rekrytointi on nyt jatkuvasti päällä ja asiakastoimeksiantoja on lähes enemmän kuin pystyy tehdä (laadun varmistamisen vuoksi emme voi tehdä kaikkia hankkeita, pahoittelut siitä). Palveluitamme hyödynnetään kasvamassa määrin myös tekoälyprojekteissa, joka on erittäin mielenkiintoista.

Vaikka osaamisemme kohdistuu vahvasti aatteelliseen johtajaamme Ariin, hänen perintönsä elää kaikilla konsulteillamme ja sama tinkimättömyys laatuun on meille työllistymisen edellytys. Toinen on jatkuvat oppiminen; haluan aina selventää työhaastattelussa, miten konsultti pitää huolen siitä, että on ajan tasalla, mitä teknologiarintamalla tapahtuu.

Sitten uutinen, josta emme ole kovinkaan paljon vielä puhuneet. Olemme kehittämässä uutta softaa, jonka pilotointiin on nyt eräs erittäin merkittävä asiakas sitoutunut.

Vielä en kerro tästä enempää, mutta voin sanoa, että se liittyy Hovi Data Frameworkin digitalisointiin. Ja suomalaiseen tapaan, emme halua paukutella henkseleitä vielä tässä vaiheessa, ennen kun mitään on vielä ulkona.

Minulla on tätä kirjoittaessa Suomen eturivin koodareita hommissa. He ovat sellaisia kavereita, jotka voisivat koska vaan mennä mihin tahansa tunnettuun ohjelmistotaloon. Mutta he eivät mene, koska valitsevat työnsä oman mielenkiintonsa mukaan.

Tästä voin privaatisti kertoa lisää, mikäli kiinnostaa.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia konsultointiasiakkaitamme sekä koulutuksiin osallistuneita. Tuli taas uusi ennätys koulutettavien määrän suhteen, olemme siitä nöyrän kiitollisia teille kaikille.

 

 

Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta kaikille, ensi vuonna taas parannetaan maailmaa datan avulla!

Ystävällisin terveisin,
Johannes Hovi ja Ari Hovi Oy:n tiimi

Vielä ehdit hyödyntämään erikoistarjouksen ennen vuoden vaihdetta!!

Data Science, Big Data Analytics and Advanced practices in Data Visualization, 24.01.2018 – 25.01.2018.

Yhdysvaltojen yksi vaikutusvaltaisimmista teknologiajohtajista, Teradatan CTO Stephen Brobst tulee jälleen Suomeen tammikuussa vetämään tämän suositun valmennuksen.
Koulutuksen ovh on 1 900 € per osallistuja, mutta nyt tarjoamme sen Early Bird -hintaan 1 000 € ennen vuoden vaihdetta ostetuista lipuista.

Valmennus soveltuu kaikille, joita kiinnostaa datan hyödyntäminen, AI sekä organisaation kehittyminen datavetoiseksi.

Lisätiedot valmennuksesta tästä. 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää

Tietovaraston paras arkkitehtuuri

Lue lisää

Datan ja tietotyön vuosi 2024: haaste organisaatiosi CIO:lle

Lue lisää