15.12.2020

Mennyt vuosi data-alalla

Hei,

 

Vuosi lähenee loppuaan ja on aika hieman kerrata mennyttä. Vuosi on ollut koronan vuoksi luonnollisesti hyvin poikkeuksellinen. Kukapa olisi uskonut vuosi sitten mikä on edessä.

 

Korona muutti työelämän

Korona on vaikuttanut monien ihmisten elämään negatiivisesti. Karanteeni, mahdolliset läheisten sairastumiset ja kotiopetus ovat koetelleet varmasti kaikkia.

Työelämä on kokenut suurimmat muutoksen aikoihin: etätyöt ovat monelle se vallitseva normi tällä hetkellä.

Tämän suhteen tunnelmat ovat kaksijakoiset. Yhtäältä on kuormittavaa istua kaiket päivät Teams, Zoom tai Meets -palavereissa näkemättä ketään fyysisesti.

Toisaalta työn teho on monilta osin, ainakin itsellä, suorastaan tehostunut. Ennen meni aikaa palavereihin siirtymisessä, nyt moni asia etenee nopeammin. Myös keskittymistä vaativat työt voivat helpottua, kun ei ole avokonttorin hälinää ympärillä.

Onko tämä muutos pysyvää? Esimerkiksi Manhattanin pilvenpiirtäjiä on rakennettu sadan vuoden ajan sitä silmällä pitäen, että ihmismassat vaeltavat valtaviin toimistiloihin ja illalla takaisin kotiin. 

Nyt ne ovat tyhjillään ja moni ennustaa, ettei vanhaa ole paluuta. 

 

Data-alan kehitystä 2020

Alkuvuodesta huolena oli, että menevätkö dataprojektit täysin holdiin, jos karanteenissa myös talous sukeltaa. Tämä oli turha huoli, niitä tehdään nyt varmasti enemmän kuin koskaan.

Tekoälyn hyödyntäminen on ehkä ollut hitaampaa, kun moni alun perin ajatteli. Toisaalta sen käyttökohteita ollaan alettu ymmärtämään paremmin. Tämä HUS:in käyttötapaus on loistava esimerkki tekoälyn käytöstä. Juuri tämän tyyppinen kehitys tulee varmasti jatkumaan.

Ennustin viime syksyllä, että Google tulee vanhemmalla tarjoamalla  enterprise-markkinaan. Nyt esimerkiksi Nokia lähti Googlen kelkkaan, samoin ABB.

AWS lienee edelleen johdossa, jos mietitään koko pilvialueen markkinaosuutta.

Data-alalla Microsoft on monelle se ykkösvaihtoehto. Microsoft Azure tarjoaa monipuolisen kattauksen data-alusta kilkettä, ja monille Microsoftin maailma on entuudestaan tuttu. Nyt myös MS:n data-catalog ominaisuudet ovat vihdoin edenneet.

Tietovarastotoimittajan Snowflaken listautumista pörssiin ei jäänyt varmasti huomioimatta. Sen suosio on nyt ennennäkemätöntä ja sen myötä koko data-alan arvostus on noussut sijoittajien silmissä arvoon arvaamattomaan.

Datan varastonninin yhteydessä puhutaan entistä enemmän data platformeista. Niissä on ominaisuudet sekä realaatiopohjaisenen tietovarastoon (data warehousing), että tieto altaaseen (data lake).

Siinä missä perinteinen tietovarasto lähtee BI-raportoinnista, alustaratkaisut mahdollistavat datan monipuolisemman käytön, vaikkapa applikaatioiden rakentamiseen.

 

Data Vault on lyönyt läpi lopullisesti

Puhuin hiljattain tietovarastoinnin automaatiotuotteen WhereScapen ostaneen, amerikkalaisen Ideran kanssa. Kysyin heiltä, että mihin suuntaan WhereScape on kehittymässä. ”It’s all about Data Vault” oli vastaus. 

He siis näkevät Data Vaultin roolin olevan hyvin vahva tulevaisuudessa. Suomi ja Pohjoismaat ovat olleet tässä edelläkävijän roolissa. Myös Snowflaken suunnittelmissa Data Vault näyttelee merkittävää osaa.

Nykyisin monet tietoalusta ovat lähtökohtaisesti Data Vault-pohjaisia. Kuten moni muukin tekeminen, myös Data Vaultin hyödyntäminen vaatii osaamista. 

Tähän suositellaan ehdottomasti sertifointia, joka on ehdoton laadun tae.

Data Vault -boomi on tuonut markkinoille paljon DW-automaatiotuotteita. WhereScape jatkaa vahvana itsenäisenä tuotteena ja sen käyttö lisääntyy Suomessa jatkuvasti.

WhereScapen hyödyntämistä voin suositella, koska kyse on manuaalisen työn säätämisestä. Työkalun käyttö siis tuo kustannussäästöä. 

Toinen suosittu ja suositeltava tuote on Solitan Agile Data Engine. Todella hyvä softa, täytyy nostaa hattua Solitalle maailmanluokan tuotteen kehittämisestä.

Myös muita kotimaisia että ulkomaalaisia vastaavia tuotteita tulee jatkuvasti lisää markkinoille.

 

Ari Hovi koulutus

Ari Hovin koulutukset ovat edelleen olleet hyvin suosittuja, esimerkiksi Data Vault -sertifiointikoulutus on jatkuvasti hyvin kysytty sen menetelmän suosion johdosta.

Myös tiedon mallintamiseen liittyvät koulutukset olivat erittäin suosittuja, koska taitoa tarvitaan dataprojekteissa niin paljon. Esimerkiksi tuore tiedonhallintalaki edellyttää paljon mallinnusosaamista.

Peruskursseista SQL ja Python -koulutuksia kysytään jatkuvasti enemmän, koska dataosaamisen tarve on markkinoilla niin valtava. 

Monien suomalaistenkin yritysten rakastama mallinnus-guru Alec Sharp ei ikävä kyllä halua vetää etänä Advance Data Modeling -kurssia, koska se perustuu Alecin mukaan niin vahvasti fläppitaulujen ja post-it -lappujen käyttöön. Alec tulee heti kun rajoitukset lakkaavat.

Muut kansainväliset tähtikouluttajat ovat kuitenkin nyt panostaneet etätoteutuksiin, eli ne toimivat hyvin. Ensi vuonna on useita mielenkiintoisia uutuus kursseja, kannattaa käydä tarkistamassa!

Kaiken kaikkiaan siirtymä etäkoulutuksiin on sujunut mielestäni hyvin, joskin puuttumaan jäi mukavat lounaskeskustelut ja se verkostoituminen, joka live-tapahtumissa on luonnollisempaa.

 

Ellie -mallinnustyökalun kehitys

Viime vuonna aloitimme Ellien eriyttämisen Ari Hovi -yrityksestä, eli nyt se on täysin itsenäinen yhtiö. Työskentelen itse nyt pääasiassa Ellie Technologies Oy:n palveluksessa.

Vuosi on ollut liiketoiminnan kehityksen kannalta mahtava. Olemme yli kolminkertaistaneet liikevaihtomme ja sekä saaneet todella mielenkiintoisia asiakkuuksia.  Upea juttu! 

Iso asia kuluvalta vuodelta oli myös kokeneen teknologiayrittäjän Mikko Välimäen mukaantulo tiimiin sekä sijoittajaksi.

Ellie on tosiaan helppokäyttöinen data-alustojen suunnitteluväline. Sen avulla data-alustojen kehittäminen tehostuu ja laatu paranee. Entistä enemmän Ellietä käytetään myös Informaatioarkkitehtuurin sekä data governancen tukena. Se on myös suunta, johon pyrimme.

Jos haluamme verrata Ellietä muihin tuotteisiin, niin asemamme on selvä:

Ellietä on yhtä helppo käyttää (ellei helpompi) kun monet ns piirrosohjelmia. Se kuitenkin tarjoaa enterprise-ominaisuuksia, kuten integraatiot muihin järjestelmiin, yritystason tietomallin tekemisen sekä muita ominaisuuksia, jotka liittyvät juuri datan hallintaan. Nämä on  esimerkkejä ominaisuuksista, jotka erottavat sen diragrammine piirtämiseen liittyvistä ohjelmistoista.

Ja jos Ellietä vertaa taas muihin raskaampiin tietomallinnus- arkkitehtuuri työkaluihin, kuten eRwin, ARC-ohjelmistoon tai ER-Studio, se voittaa ne juuri helppokäyttöisyydellä.

Integraatiot ovat meille erittäin tärkeitä, nyt lähitulevaisuudessa niitä kehitetään WhereScapeen, Agile Data Engineen sekä Collibraan.

Meidän mottomme on: “Get things done”. Tällä tarkoitan sitä, että Ellien käytöllä informaatioarkktiehtuurin laadinta tai data-alustan määritys todella etenevät koska siihen on valmiiksi mietitty parhaat käytännöt.

Jos mallinnus on aikaisemmin koettu toisaalta elintärkeäksi, mutta hieman hitaaksi harjoitukseksi, niin sitä se ole enää. 

 

Lopuksi

Vaikka vuosi on ollut raskas, on siitä melkein selvitty. Varmasti rokote tulee jossain vaiheessa ja sitä ennen pitää vain koittaa ajatella positiivisesti. Voisi asiat olla huonomminkin.

Haluan kiittää kaikkia osallistumisesta Ari Hovin koulutuksiin, luottamuksesta konsulttitoimeksiantoihin sekä Ellien käytöstä. Business Finlandin avustuksella viemme Ellietä kovaa vauhtia myös ulkomaille.

Kiitän myös alati kasvavaa blogimme lukijakuntaa. Nyt kirjoittelu jää tauolle, oikein hyvää joulua ja uutta vuotta kaikille!

Ystävällisin terveisin,

Johannes Hovi

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Datan hallinta

Data Vault 2.0 Bootcamp + Certification

Lue lisää

Tietoallas vai tietovarasto?

Lue lisää

Datanlukutaitoa voi kehittää

Lue lisää
Ketterä kehitys

SQL perusteet

Lue lisää
Datan hallinta

Tietojen mallintaminen – Data Modeling

Lue lisää