05.10.2021

Dataosaajien rekrymarkkina käy nyt kuumana

Hei,

Hyviä uutisia sinulle, data alan asiantuntija, osaamisellesi on aivan valtava kysyntä. 

Huonoja uutisia sinulle, data-alalla työskentelevä rekrytoija, valtava kysyntä on johtanut valtavaan osaajapulaan.

2010-luvun alussa Data Scienstist -työn sanottiin olevan The Sexiest Job of the 21st Century. Edistyneen data-analytiikan arveltiin olevan ratkaisu datan hyödyntämisen kuumimpaan osa-alueeseen: tulevaisuuden ennustamiseen datan avulla – liiketoimintaa tultaisiin johtamaan vain kehittyneillä ennustemalleilla.

Sitten ymmärrettiin, että data scientistin työstä lopulta kuluukin iso osa datan puhdistamiseen, järjestelyyn ja dataputkien rakentamiseen – varsinaiselle “ennustamiselle” tuppasi jäämään vain vähän aikaa.

Suurin kysyntä muodostuikin data engineer -ammattiryhmälle, joiden osaamis repertuaariin kuuluu ohjelmointi (SQL, Python, Scala jne) ja teknologiat, tarkemmin sanottuna pilvipojaiset data-alustat. 

Suurimmat sellaiset ovat tietysti  Azure (Microsoft), AWS (Amazon) , GCP (Google) ja Snowflake.

Ja juuri nyt data-alustaosaaminen hallitsee data-alan rekrytointia.

 

Osaamisen ydintä on itse rakentaminen

Teknologioiden speksaamisen hanskaaminen ei kuitenkaan vielä ratkaise mitään.

Samaan tapaan kun huippu porakone ei tee kenestäkään huippu kirvesmiestä, ei toimivia dataputkia- ja alustoja rakenneta vain työkalun avulla – se vaatiin perehtymistä itse praktiikkaan.

Suurin pullonkaula tuntuu siksi juuri olevan senior -tason osaajista, joka pystyy mahdollisimman itsenäisesti vaikkapa rakentamaan Data Vault -pohjaista alustaa.

Nyt ollaan tilanteessa, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. 

Kaikki vähääkään isommat organisaatiot ovat tämän meneillään olevan valtavan pilvimigraation edessä. 

Sen seurauksena kaikki konsulttiyritykset panostavat myös näihin teknologioihin.

Tämä johtaa siihen, että yritykset kilpailevat samoista senior- osaajista, jotka ovat töissä kilpailijalla tai samassa roolissa muualla.

Heille (teille) tarjotaan konsulttifirmoissa perjantaipizzaa, skumpppaa, plekkareita, biljardipöytiä, uima-altaita toimistotiloissa,  päivähoitoa kipeille lapsille, hyvää liksaa ja lukematonta määrä muita etuja – jotta saataisiin paras osaaminen omaan taloon.

Alkuperäinen ongelma silti säilyy, eli senior-guruja ei riitä kaikille. 

Mitä jos tähän olisi vaihtoehto? Entä jos tarvittavan osaamisen voisi opettaa työn ohella? 

Joskushan seniori on ollut juniori.

 

Osaamisen ennustus

Jonkin aikaa sitten meillä oli palaveri rekrytointifirman nimeltä Clevry (entinen Studentwork) edustajien kanssa. Minulla oli nimittäin ajatus, joka liittyi juuri tähän osaajapulaan.

Moni teistä lukijoista ei ehkä tiedä, mutta olen koulutukseltani organisaatiopsykologi. Olen toiminut aikaisemmassa elämässäni rekrytoinnin sekä muu HR-kehittämisen  parissa kansainvälisissä konsulttiyrityksissä.

Minulle on siis hyvin tuttua käsitteen ‘kompetenssi’ määrittely ja tutkimus. 

Mikä ennustaa menestystä tietyssä työroolissa, on tärkeä ja fundamentaalinen kysymys rekrytoinnissa ja ns Talent Managementissa. 

Loogisen päättelyn sekä kiinnostus tekniikkaa kohtaan tiedetään ennustavan menestymistä IT-rooleissa. 

Näin ollen tulin ajatelleeksi, että mitä jos otetaan matemaattisesti fiksu nuori, jolla ei ole mitään data-alan kokemusta, niin voiko hänet opettaa osaajaksi ja kuinka nopeasti?

Sen sijaan, että kilpaillaan iän ikuisesti samoista senor-osaajista, jotka vaihtavat työpaikasta toiseen, voisiko katseen suunnata nuoriin?

 

Konseptin kehitys

Clevry lähti mukaan kehittämään konseptia innolla. Clevryn Roope Rajala sekä Ari Hovin Petri Hakkaraisen periksiantamaton työ on pakko mainita, koska he lopulta tekivät siitä todellisuutta!

Konsepti perustuu siis siihen, että Clevry rekrytoi nuoria, jotka täyttävät työtehtävään liittyvät kriteerit (matematiikka ja kiinnostus IT:hen), omaavat tarvittavia luonteenpiirteitä sekä soveltuvat loppuasiakkaan yrityskulttuuriin.

Sitten he osallistuvat Ari Hovi -yrityksen koulutuksiin, esimerkiksi tiedon mallinnus, SQL, modernit data-alustat, Python ja Azure. 

Näin pystytään “kaatamaan” osaaminen nuoriin versoihin, jotka ovat halukkaita oppimaan. 

Mallissa yritykset ottavat nuoret osaajat aluksi henkilöstövuokrauksen kautta töihin ja vakinaistuvst lopulta, jos homma sujuu odotetusti. Riskitön vaihtoehto siis!

Nyt konsepti on todettu käytännössä erittäin toimivaksi.

Juuri eräs erittäin iso organisaatio testasi tätä konseptia ja otti kaksi osaajaa tällä mallilla. He olivat erittäin tyytyväisiä ja ottivat viisi nuorta lisää!

Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että Clevry laajensi samaa konseptia Ruotsiin sekä muille aloille, kuten taloushallintoon.  Mallin hyödyntäminen toimii toki myös muillekin, kun vastavalmistuneille – alan vaihtajat saavat siitä hyvän lähdön uudelle uralleen.

 

Suomea puhumattomat voidaan ottaa mukaan

Sama malli on sovellettavissa myös englantia puhuville, koulutukset ja koko palvelu on käännetty englannin kielelle. 

Suomessa on paljon korkeakouluopiskelijoita, jotka eivät puhu suomea ja siksi työnsaanti on heille vaikeaa.

Tämä on aito ongelma ihan kansantalouden kannalta: on tärkeää että Suomessa laadukkaan koulutuksen saaneet jäisivät tänne luomaan työuraa. 

Me olemme itsekin palkanneet myös suomen kieltä taitamattomia Ellieen ja huomanneet, et yhteistyö sujuu hyvin myös englanniksi.

Haastan nyt kaikki suomalaiset kyseenalaistamaan vakiintuneet käsitykset ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti nuorten vastavalmistuneiden palkkaamista.

Itse en ole tässä mukana (keskityn Ellien hurjaan kasvuun) mutta mikäli haluat kokeilla tätä konseptia, ota yhteys Petri Hakkaraiseen ([email protected], 040-7690674) tai Roope Rajalaan ([email protected],
050-320 11 56). 

 

Ystävällisin terveisin,

Johannes Hovi

Ps. Kovan kysynnän vuoksi lisäsimme tälle vuodelle vielä toisen Data Vault 2.0 sertifiointikoulutuksen joulukuulle:

 

Data Vault 2.0 Bootcamp + Sertifikaatio 01.12.2021 – 03.12.2021

Koulutus järjestetään yhteistyössä Data Vaultin kehittäjän Dan Linstedtin kanssa. Kouluttajana toimii Cindi Mayersohn, joka on yksi Danin auktorisoimistista virallisista Data Vault 2.0 kouluttajista.

Sertifioinnilla varmistat, että Data Vault-pohjainen tietoalusta tehdään oikeiden periaatteiden mukaisesti.

Lue lisää ja osallistu tästä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää

Tiedon elinkaari ja tiedonhallinta

Lue lisää

Tietovaraston paras arkkitehtuuri

Lue lisää