22.03.2017

Datan vallankumous

Olen Hannu Järvi. Aloitin Ari Hovi Oy:llä liiketoimintajohtajana tammikuussa ja kirjoitan tällä viikolla Arin sijaan.

Olen viime vuosina perehtynyt erityisesti edistyneeseen analytiikkaan, koneoppimiseen ja keinoälyyn. Keskityn blogikirjoituksessani siihen, miten uskon näiden muutostrendien vaikuttavan suomalaisiin yrityksiin ja myös yhteiskuntaan yleisesti.

Neljännen teollisen vallankumouksen ennakoidaan kiihdyttävän tuottavuutta ennennäkemättömällä tavalla. Muutostahti toki vaihtelee, mutta muutos koskee kaikkia organisaatioita kaikilla toimialoilla ja sektoreilla.

Neljäs teollinen vallankumous on datavetoinen vallankumous. Lähes kaikki muutoksen teknologiset ajurit, kuten koneoppiminen ja robotiikka, perustuvat datan hyödyntämiseen ja jalostamiseen.

Datavetoista tuottavuuskehitystä määrittää vahva korkoa korolle -ilmiö. Datasta jalostetaan koneoppimisen avulla uutta tietämystä, joka synnyttää uutta dataa, josta jalostetaan uutta tietämystä, joka synnyttää uutta dataa – loputtomiin ja kiihtyvällä syklillä. Korkoa korolle ilmiön vuoksi Googlen hakukonealgoritmista kehittyi ylivoimainen. Sitä ei käytännössä voi voittaa sen omilla aseilla vaan tarvitaan jotain uutta ja mullistavaa valtaistuimen horjuttamiseksi.

Muutos ei rajoitu enää piilaakson jättiläisiin. Samat teknologiat ovat minkä hyvänsä organisaation saatavilla. Sama korkoa korolle –ilmiö tullaan näkemään perinteisillä toimialoilla. Huoltoyritys joka vian korjaamisen sijasta oppii ensimmäisenä ennakoimaan ja ehkäisemään ongelmat, rakentaa kenties saavuttamattoman etumatkan kilpailijoihinsa verrattuna. Samoin terveydenhoito-organisaatio, joka ensimmäisenä tarjoaa aidosti yksilöllistä ja ennakoivaa hoitoa vakavien sairauksien ehkäisemiseksi. Myös terveydenhoidossa tultaneen näkemään valtavia monikansallisia jättiläisiä, jotka jättävät kansallisilla toimijoille sen mitä jättävät.

Neljäs teollinen vallankumous tulee erottelemaan voittajat häviäjistä vahvemmin kuin mikään muutos aiemmin, sekä yritysten että uskoakseni myös kansakuntien välillä.

Suomen talouselämälle ja yhteiskunnan kestävyydelle on välttämätöntä, että Suomi ja suomalaiset yritykset ovat voittajien joukossa.

Suomalaiset yritykset eivät jatkossakaan pysty kilpailemaan palkkakustannustasolla. Sen sijaan ne pystyvät kilpailemaan tuottavuudella. Tällöin ratkaisevaa on yritysten kyky jalostaa tuottavuutta datasta analytiikan, koneoppimisen ja robotiikan avulla.

Yhteiskunnan kantokyvyn kannalta on tärkeää, että myös Suomen julkinen sektori on muutoksen eturintamassa. Huoltosuhteen heikentyminen ja sote-sektorin kulujen kasvu on suurin yksittäinen uhka julkisen talouden tasapainolle ja pyrkimyksellemme ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. Onneksemme juuri sote-sektorille ennustetaan suuria datavetoisia teknologisia läpimurtoja, jotka mahdollistavat palvelujen parantamisen ja kustannusten laskemisen samanaikaisesti. Kysymys on, tulevatko nämä muutokset omalla painollaan riittävän nopeasti. Odotammeko että jo edellä mainitsemani monikansalliset jätit tulevat pelastamaan. Vai pyrimmekö kehittämään asioita proaktiivisesti samalla pyrkien rakentamaan sellaista kansallista osaamista, jota voimme viedä myös vientimarkkinoille.

Uskon että suurin yksittäinen tekijä, joka erottaa voittajat häviäjistä on se, toimitko nyt vai vasta myöhemmin. Virheaskeleet eivät ole vaarallisia, mutta tekemättömyys on.

Korkoa korolle ilmiön takia ne organisaatiot, jotka tekevät konkreettisia kokeiluja mahdollisimman pikaisesti saavuttavat ensimmäisenä sen muutaman iteraatiokierroksen etumatkan, joka voi osoittautua vaikeaksi saavuttaa.

Koneoppimisen laaja hyödyntäminen on uutta, mutta sen perustana olevat lainalaisuudet vanhoja. Dataa voi hyödyntää vain jos se on saatavilla, kaivettuna esiin siiloistaan. Ari Hovi kumppaneineen on taistellut datan siiloutumista vastaan koko työuransa. Tämä osaaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin, koska myös datan hyödyntämisen mahdollisuudet ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin.

 

Mikäli olet kiinnostunut samasta aihepiiristä, ota ihmeessä yhteyttä esim [email protected]. Olisi mukava kuulla teidän mielipiteitä ja kokemuksia. Opitaan yhdessä lisää.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Eettinen tiedonkäyttö: Vastuullisuuden peruspilarit

Lue lisää

Tieto on valtaa – ja vastuuta

Lue lisää

Johtajan tiedonlukutaito muuttaa koko organisaation tapaa toimia

Lue lisää