13.05.2020

Dataa ja koronaa

Hei,

Jos sallitte hieman banaalin kielikuvan, olo on ollut kuin sota-ajan kirjeenvaihtajalla, joka raportoi etulinjasta.

Oikeastaan todellisessa eturintamassa on kuitenkin lääkärit ja muu terveydenhuollon väki – he tekevät työtään terveytensä uhalla.

Vaimoni on lääkäri, eli oikeampi vertaus olisi ehkä kuitenkin lotan rooli.

Kerroin viime blogissa kuinka isäni Ari Hovi auttoi Suomen hallitusta 90-luvun lamassa.

Talouskurimus on kauhea, mutta sen tiimellyksessä voi syntyä uusia tarinoita. 90-luvun kokemukset muuttivat Arin elämän ja hänestä tuli Suomen johtava tietovarastoasiantuntija.

Arin elämäntyö tietokantojen parissa kulminoituu taas Ellie-mallinnustyökalun kehittämiseen.

Ohjelmisto on nimetty minun tyttäreni ja Arin lapsenlapsen lempinimen mukaan.

Joskus sattumalta tuntuvat tapahtuvat synnyttävät uusia yllättäviä tapahtumaketjuja ja muovaavat loppuelämää.

Mutta nyt takaisin maanpinnalle.

Nyt kaikkialla maailmassa on aloitettu koranarajoitusten hallittu purkaminen. Kun meillä on enemmän dataa käytössämme, on perusteltua tarkastella rajoituksia tietoon perustuen.

Nythän on niin, että yhtäkkiä tietojohtaminen on noussut ihan uudelle sfäärille.

Kaikista vähänkään asioita seuraavista kansalaisista on tullut ns datavetoisia ajattelultaan.

Lehdissä on dataa koronasta ja se visualisoidaan välillä hienosti.  Nyt jokainen, aina rivikansalaisesta ministeriin, haluaa dataa ja tietoa asioiden tilasta.

Monet johtavat varmasti ajattelevat, että samaa voisi toteuttaa liiketoiminnassa ja suunnitella tulevaisuutta dataan perustuen.

Jos nyt käytän jälleen sotavertausta, niin siinä tiedustelutieto tilanteesta rintamalla ja omien joukkojen tilasta on äärimmäisen tärkeää. Pitää osata allokoida joukkoja sinne missä niitä tarvitaan ja varmistaa huollon logistiikka sen mukaan.

Tiedustelu onkin englanniksi intelligence. Siksi kai raportoinnin ja analytiikan toinen nimi Business Intelligence (BI).

En usko että on ihan sattumaa, mutta Ellie-mallinnustyökalun menekki on nousussa näin ”sota-aikana”. Valtava piikki kysynnässä!

Kun lähdimme sitä kehittämään, emme tietysti tienneet, että kohta ollaan kaikki etätöissä. Ajatus oli kuitenkin silloin se, että entistä enemmän hommia pitäisi pystyä tekemään etänä.

Juuri siksi Ellie rakennettiin 100 % pilvipohjaiseksi ja sen käyttöönotto voidaan tehdä 100 % etätyönä. Sitä käytetään workshopeissa ja vaatimusmäärittelyssä – 100 % etänä!

Kun kerran tietovarastoja ja BI-ratkaisuja tarvitaan, niin suosittelen Ellien käyttöä kiireen vilkkaa, jotta hommat edistyvät kotitoimistosta käsin.

Sen taika on nimittäin siinä, että kun on saatu yhteiset termit ja maastokartta piirrettyä Elliellä etänä, voivat data-asiantuntijat lähteä sinne datarintamalle hyökkäykseen (sorry taas sotavertaus, se oli viimeinen:)

Nyt muutenkin on niin sanotusti ”tilanne päällä” eli kannattaa tarjota päätöksentekijöille mahdollisimma relevanttia dataa ja nopeasti!

Jos Ellien avulla voit määrittää, että ok, tuota ja tätä dataa tarvitaan, niin ei muuta kun datat äkkiä johdon pöydälle.

Ystävällisin terveisin,

Johannes

Ps.  Haluatko oppia koodaamaan tekoälyä? Nyt tarjolla todella hands-on etäkoulutus Python-ohjelmointiin. Vetäjä Suomen parhaaksikin koodariksi valittu Jari ”Jaffa” Jaanto.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Tiedon elinkaari ja tiedonhallinta

Lue lisää

Tietovaraston paras arkkitehtuuri

Lue lisää

LIIKETOIMINTAJOHTAJAN NÄKEMYS DATASTA: TOIVEITA JA PELKOJA, UHKIA JA MAHDOLLISUUKSIA

Lue lisää