01.09.2019

Data-alustan käyttö on verrattavissa Exceliin

Hei,

Helsingin sanomissa oli viime viikolla mielenkiintoinen artikkeli: ”Kiertotieltä pääsee pitemmälle niin tieteessä ja kun urheilussa (Annika Mutanen, 21.8.2019, HS)”.

Tietokirjailija David Epsteinin uuden kirjan Range keskeisin ajatus on se, ettei erikoistumalla pääse huipputuloksiin.

Epsteinin mukaan laaja-alaisesti tietoa ja osaamista hankkineet ihmiset menestyvät parhaiten. Tämä on aluksi vaikea uskoa, koska kaikille tulee heti mieleen Tiger Woods ja muut, jotka ovat harjoitelleet lapsesta asti ankarasti ja siten tulleet ylivertaisiksi lajissaan.

Epsteinillä on lukuisia tutkimuksia siitä, että monet Nobel-voittajat harrastavat intohimoisesti taidetta ja että monipuolista osaamista sisältävät tutkimusryhmät tuottavat parhaita innovaatioita.

Kuulemma samaa pätee urheilijoihin, eli yllättävän moni menestyjä on harrastanut useita lajeja tosissaan ennen erikoistumista yhteen lajiin.

Kirjoitus oli mielestäni mielenkiintoinen.

Osin siksi että psykologina minua kiinnostaa osaamisen kehittäminen ja lahjakkuus (Talent) ihan teoreettisina käsitteinä.

Kirjoitus kuitenkin liippaa läheltä myös ihan konkretiaa.

Minulla on kollegana Jari Ylinen niminen konsultti. Jari on entinen CIO ja data-alan asiantuntija.

Hän on myös toiminut strategiakonsulttina, perustanut menestyneen yrityksen ja vetänyt sen liiketoimintaa.

Jari on toteuttamassa hieman uuden tyyppistä konseptia data-alustan hyödyntämiseen eräälle asiakkaallemme.

Uskon, että juuri monipuolisen taustansa vuoksi Jari on päätynyt näin ”out-of-the-box” -ratkaisuun.

Se perustuu sattumalta juuri Epsteinin opille, eli asiantuntijan osaamispohjan laajentamiseen ydinosaamisen ulkopuolelle.

Tässä konseptissa, jota Jari kutsuu infokannaksi, koulutetaan asiakkaan talouden hallinnan osaajia käyttämään ja jopa kehittämään data-alustaa itse, yhteistyössä IT:n kanssa.

Siinä liiketoiminta määrittää tarpeet ja osallistuu itse työhön, jossa datasta jalostetaan liiketoiminnan tarvelähtöistä informaatiota ja tuotetaan erilaisia tietopalveluita tarpeeseen.

Konseptin keskeisin tavoite ja periaate on se, että käyttäjät pääsevät itse käsiksi tietoihin; asia joka nopeasti ajatellen vaikuttaa itsestään selvältä, mutta käytännössä toteutuu hyvin harvoin – jos koskaan.

Konsultoinnissa muutenkin meidän ”way of working” on asiakkaan kompetenssien kehittäminen konsultoinnin yhteydessä.

Pyrimme tällä välttämään ”vendor lock” -tilanteen syntymistä, eli opetamme asiakkaat itse käyttämään data-alustoja. Ainakin ymmärtämään niitä paremmin.

Olenkin Epsteinin hengessä vahvasti sitä mieltä, että myös muiden kun IT ja dataosaajien on ihan hyvin mahdollista oppia käyttämään data-alustaa ja jopa kehittämään sitä itse.

Jos osaa Exceliä, voi oppia hyvin myös SQL:ää ja data-alaa.

Ennen ei osattu käyttää edes Exceliä, mutta siihenkin opittiin. Miksei siis data-alustaa voisi oppia itse käyttämään ja kehittämään?

Se ei ole niin iso harppaus, kun äkkiseltään saattaa kuvitella. Nyt en tarkoita, että kaikista tulee koodareita ja BI-guruja.

Ajatelkaa sellaista tilannetta, että kukaan ei osaisi käyttää Exceliä, paitsi IT-osasto ja konsulttiyhtiöt.

Sen käyttö ulkoistettaisiin siksi kokonaan.  Sitten tilattaisiin Exceleitä palveluna konsulteilta. Taulukoista itse asiassa saisi vain kuvakaappauksen PDF:nä, varsinaiseen Exceliin ei pääsisi lainkaan käsiksi.

Kaikki Excelit olisivat siis toimittajien hallussa ja pienetkin muutokset maksaisivat vähintään sen kymppitonnin.

Jos asiakas pyytää saada nähdä kaavoja, niin sanotaan ympäripyöreästi ettei niitä ole juuri nyt saatavilla kootusti. Ehkä myöhemmin voidaan koittaa toimittaa, mutta se vaatii ison työn ja menee kuitenkin ensi vuoteen.

Asiat olivat näin joskus muinoin. Paavo Lipponen ei käyttänyt tiettävästi sähköpostia lainkaan vain saneli aina kaiken. Vanhan liiton meininkiä.

Tämä ei ole kuitenkaan enää se tilanne monen IT-asian kanssa enää. Onneksi.

Exceliä osataan käyttää hyvin laajasti, ns self service toteutuu suhteellisen hyvin. En osaa sanoa, että kuinka paljon työn tuottavuus on tämän myötä kasvanut. Hyvin paljon, veikkaisin.

Nyt tilanne saattaa olla usein vastaava data-alustojen kanssa. Monet toimivat kun Paavo Lipponen.

Tietysti nyt osa konsuttilukijoista on sitä mieltä, että yksinkertaistan monimutkaista asiaa.

Että ei Exceliä voi verrata siihen, että pysyy kärryillä Azuren ja Amazonin uusista päivityksistä. Oikeassa olet, veliseni. Ei tietysti.

Huippuosaamisen ulkoistaminen on edelleen järkevää ja erikoistumista tarvitaan.

Epsteinhän ei ollut erikoistumista vastaan, vaan kannusti laajentamaan osaamista sen rinnalla.

Epsteinin teesiä mukaillen,  opettamalla data-analytiikkaa myös muille kuin asiantuntijoille, voisimme kustannussäästöjen lisäksi myös luoda jotain uutta digitalisaatioon.

Laajentamalla osaamista Excelistä laajempaan omaehtoiseen datavarannon hyödyntämiseen mm. opettelemalla SQL:aa ja vastaavua taitoja its, nostetaan organisaation datakyvykkyyttä ja tuottavuutta huomattavasti.

Juuri tällaista koulutusta teemme parhaillaan edistyksellisille organisaatioille.

IT-ala kehittyy niin nopeasti ja yritysten tulee pystyä innovoimaan myös itse. Tekoälyn kehittäminen on juuri tälläistä puuhaa.

Te kaikki HR-johtajat. Panostakaa siis tulevaisuudessa ”poikkitieteelliseen” oppimisen kehittämiseen.

Kaikista Excelin osaajista voi tulla datan-alustan kehittäjiä ja jopa data sciencen perusteet on täysin opittavissa.

Ystävällisin terveisin,

Johannes Hovi

Ps. Järjestämme jälleen ainutlaatuisen Data Vault 2.0 -sertifioinnin syyskuussa. Koulutuspaikkojen hankinta käy jo kiivaana, eli muistathan varata paikkasi ajoissa Data Vault sertifiointiin!

Data Vault 2.0 Bootcamp – Sertifiointikoulutus 25.09 – 27.89.2019

Data Vaultin suosio on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti tietovarastoissa. Sen oikeanlainen soveltaminen edellyttää sertifiointia, tule siis mukaan oppimaan ja verkostoitumaan muiden DV-käyttäjien kanssa.. Kouttuksen vetää Data Vaultin kehittäjän Dan Linstedtin auktorisoima amerikkalainen Cynthia Mayersohn.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää

Tiedon elinkaari ja tiedonhallinta

Lue lisää

Tietovaraston paras arkkitehtuuri

Lue lisää