09.08.2018

Uuden ohjelmiston kehityksestä

Hei,

Johannes tässä kirjoitushommissa Arin sijaan. Oikein hyvää syksyn alkua kaikille!

Ari kirjoittaa juuri todella hyvää kirjoitusta siitä, miten suomalaiset organisaatiot toteuttavat tiedonhallintaansa, se julkaistaan ensi viikon keskiviikkona.

Moni teistä lukijoista on ehkä tietoinen siitä,  että olemme kehittämässä uutta sovellusta nimeltä Ellie. Minulle on suuri ilo kertoa, että olemme saaneet Business Finlandilta (entinen Tekes) merkittävän rahoituksen projektillemme!

Tässä kirjoituksessa kerron hieman, että mistä kaikki sai alkunsa ja mihin suuntaan olemme projektien kanssa etenemässä.

Miten siirtää Arin osaaminen muille?

Kaikki lähti siitä, että Ari Hovi on jo pitkään kehittänyt menetelmää konsultointiprojektiensa tueksi. Tämä menetelmä tunnetaan nimellä Hovi Data Framework (HDF).

Se on ohjeistus ja metodi, jonka avulla voimme tehdä datakartoituksen organisaation tai yrityksen datavarannoista. Siinä hyödynnetään tieto- ja käsitemallinnuksesta tuttuja tekniikoita hieman uudella tavalla.

Ari oli jo pitkään hyödyntänyt  HDF:ää kaikissa projekteissa, oli kyseessä sitten mikä tahansa datan hyödyntämiseen liittyvä hanke.

HDF auttaa Aria ja muita konsulttejamme saamaan kokonaiskuvan nopeasti ja tehokkaasti; juuri tämän menetelmän tehokas soveltaminen on tehnyt hänestä Suomen johtavan data-alan vaikuttajan.

Samaan aikaan Dan Linstedtillä oli ongelma. Dan on Data Vault 2.0 kehittäjä ja Arin kaveri, kuten moni tietää. Dan valitti, että hänen menetelmää käytetään väärin ja ilman hänen lupaansa. Kuka vain voi ruveta sitä soveltamaan.

Minulla silloin syttyi päässä lamppu: jos alkaisimme kehittämään ohjelmistoa Arin HDF-menetelmän digitalisointiin. Näin kuka vain voisi soveltaa Arin jo hyväksi todentamia parhaita käytäntöjä.

Emme lähteneet ”suojelu” näkökulmasta vaan päinvastoin; haluamme jakaa Arin osaamisen mahdollisimman monelle.

Ongelma näet oli siinä, että markkinoilla ei ollut hyviä työkaluja tähän. Meidän konsultit käyttivät olemassa olevia softia ja tiesivät mikä niissä mättää.

Tiimin rakennus

Päätimme ryhtyä hommiin 2017 keväällä. Softan nimeksi tulisi Ellie (nimi tulee Arin lapsenlapsen, eli minun tyttäreni nimestä) ja kehittäminen oli aloitettava mitä pikimmiten.

Haaste oli se, että siitä huolimatta että meillä oli omaa koodausosaamista, osaisimmeko itse koodata maailman luokan pilvisovelluksen? Emme sittenkään.

Startup-yrittäjänä tunnen paljon alan väkeä ja päätin, että haen remmiin alan parhaat. Sain mukaan Tuomas Kanervan, josta tulisi pääkehittäjä. Tuomas tunnetaan erittäin lahjakkaana kehittäjänä ja koodaa funktionaalisen ohjelmoinnin periaatteilla (älä huoli, en minäkään tiedä tarkkaan mitä se on), jonka avulla laadukasta koodia tulee erittäin nopealla vauhdilla.

Mukaan tuli myös Jari ”Jaffa” Jaanto, joka kehitti aikoinaan IRC-Gallerian ja on yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista ja arvostetuimmista koodaajista. Kaikki alan ihmiset tuntevat hänet. UI/UX puolesta vastasi Miika Huttunen, joka on ollut esim Roviolla suunnittelijana.

Nyt olis tiimi koossa ensimmäisen version (MVP, minimum viable product) rakentamiseen.

Ellie – uusi tiedohallinnan työkalu

Mainittakoon heti tärkeä asia: Ellie toimii pilvessä. Sitä siis käytetään selaimella, ei tarvita asennuksia. Mutta mitä Ellie siis tarkalleen ottaen tekee? Ellien helpon käyttöliittymän avulla voimme rakentaa datakartaston, eli graafisen käsitemallin organisaation datoista.

Malleja voi rakentaa eri tasoille ja käsitteet ovat uudelleenkäytettäviä. Ellie tukee muutoinkin HDF:n periaatteita.

Ellie sisältää myös datakatalogin, johon määritetään datojen kuvaukset,  lähdejärjestelmät, vastuuhenkilöt eri osa-alueille, attribuutit sekä muuta datan hyödyntämiseen liittyvää metatietoa (se soveltuu näin ollen myös Data Governance -projekteihin).

Kolmas tärkeä ominaisuus on kollaboraatio – Elliessä mallit sekä kuvaukset ovat jaettavissa kaikille asianosaisille, työkentelivät he sitten Shangaista tai viereisestä toimistorakennuksesta käsin.

Pilvipohjaisuuden (SaaS) ansiosta mallit ja metatiedot ovat aina tallessa, ylläpidettyinä sekä tehokkaasti hyödynnettävissä. Hyvien hakutoimintojen ansiosta käsitteiden ja tietojen kuvauksia on nopea hakea.

Vertaan sitä välillä CRM:ään. Mikä arvo esim Salesforcella on? Eikö tietoa asiakassuhteista voi säilyttää excelissä tai myyjien omilla kovalevyillä? Toki voi, mutta tietojen ylläpito, versionhallinta sekä jaettavuus ei onnistu excelillä – tämän vuoksi tarvitsemme CRM;ää, joka on pilvessä.

Tästä tulee Ellien slogan: ”Ellie – a collaboration platform for data and AI projects”.

Ellie soveltuu monien datan hyödyntämiseen liittyvien projektien suunnitteluun (samaan tapaan, kun sen manuaalinen versio HDF).

Kun olemme Ellien avulla luoneet kokonaiskuvan datavarannoista, voimme edetä siitä esimerkiksi tietovaraston tai data platformin toteutukseen. Se on erinomainen Data Governance, BI, GDPR, MDM sekä muiden datahankkeiden tueksi.

Myös uusien IT-järjestelmien hankinta ja kehitys helpottuu, kun kuvaukset datoista on olemassa ja esimerkiksi tarjouspyyntöihin liitettävissä. Tähänkin tarkoitukseen Ellietä jo käytetään menestyksellä.

Ellien avulla varmistamme, että kaikki tapahtuu suunnitelmien mukaan, ja jos tulee muutoksia suunnitelmiin, voimme arvioida niiden vaikutusta kokonaisuuteen. Kuilu IT:n ja liiketoiminnan välillä niin ikään pienenee, koska kaikki puhuvat samaa kieltä.

Pilotointi ja Ellien tulevaisuus

Kuten kaikki ohjelmistokehityksen kanssa ponnistelevat tietävät, softaa ei voida kehittää kammiossa tai tyhjiössä, vaan on ensiarvoisen tärkeää saada se koekäyttöön oikeaan asiakasympäristöön mahdollisimman nopeasti.

Esimmäiseksi pilottiasiakkaaksi valikoitui Valio, olemassa olevana hyvänä asiakkaana.

Oli itselleni hieno hetki, kun juuri vuoden CIO:si valittu Valion Juha Penttilä allekirjoitti sopimuksen Ellien pilottikäytöstä. Siitä se maailmanvalloitus lähtee!!

Kiitos kuuluu tietysti myös kehittäjille ja esim konsultillemme Eero Mäenpäälle, joka on työskennellyt tiiviisti kehittäjien kanssa.

Tekesin rahoitus saaminen oli suhteellisen työläs projekti ja jonkin verran kului kahvia kaavakkeiden parissa laskutoimituksia tehdessä. 31.6 tuli päätös rahoituksesta ja se oli meille todella hyvä uutinen.

Mitä sitten seuraavaksi? Luvassa on toimituksia asiakkaille sekä mielenkiintoinen uusi kulma kehittämiseen:

Meidän Hannu Järvi on erikoistunut tekoälyn hyödyntämiseen liiketoiminnassa. Hän on kouluttanut tähän satoja suomalaisia johtajia. Kun Hannu 1.5 vuotta sitten tule meille partneriksi, hän koki herätyksen kuullessaan HDF:stä.

Se oli puuttuva linkki Data Science-puolella ja voisi ratkaista pari isoa haastetta, jotka vaivasivat Edistyneen Analytiikan projekteja. Ne ovat:

1) liiketoiminta ja Data Scientist eivät puhu samaa kieltä (Data Scientistit eivät ymmärrä liiketoiminnan käsitteitä)

2) tehdään pistemäisiä ratkaisuja, joiden tuloksia ei osata hyödyntää uudestaan.

Nyt oli Hannun vuoro tehdä valtava oivallus: Ellie voi olla ratkaisevassa asemassa tekoälyprojektien suunnittelussa.

Ensinnäkin liiketoiminnalla on vihdoin oma ymmärrys ja Ellien kautta kuvaukset omista datoista, eli Datakartasto sekä määritysten kautta ”yhteinen kieli”.

Näin kommunikointi Data Scientistien kanssa helpottuu oleellisesti. Toiseksi voimme ylläpitää Elliessä kaavoja tai oikeastaan algoritmeja: näin meillä on laskettu vaikkapa asiakaspoistuma ja tässä linkki Pyhthon-koodiin vaikkapa GitHubissa.

Deep Learning -kouluttajamme, hollantilainen  Tarry Singh innostui tästä valtavasti – hänen mielestä nyt tehdään jotain todella uniikkia myös tekoälykehittäjien vinkkelistä.

Ellietä on esitelty myös muille meidän kansainvälisille kouluttajille ja heistä tulee meidän Advisory Board. Mukana ovat Alec Sharp, Mike Ferguson, Chris Bradley sekä Tarry Singh – jokainen heistä on datahallinnan vaikuttaja ja innoissaan Elliestä – heidän mukaansa muita vastaavia markkinoilla ei ole.

Mikäli Ellie kiinnostaa, se on saatavilla Arin tiedonmallinnuksen koulutuksissa tai muuten pyydettäessä (1.9 alkaen).

Ystävällisin terveisin,

Johannes Hovi

Ps. Syksyn 2018 koulutuskalenterissa jälleen kova paketti kovia data & tekoäly -aihealueiden koulutuksia.

Haluatko oppia, miten miten DW/BI projekteja nopeutetaan merkittävästi? Nyt tarjoamme kanadalaisen Scott Ambrelin valmennuksen Syksyllä 2018.

Disciplined Agile Data Warehousing (DW)/Business Intelligence Workshop 27.09.2018 – 28.08.2018

Valmennuksessa opit uuden ja ketterän menetelmän dataprojektien toteutukseen Scott Amblerin johdolla.

Scott on myös Dan Linstedtin kumppani, eli myös kaikki Data Vault-ihmiset mukaan!

Lisätiedot kurssista tästä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Eettinen tiedonkäyttö: Vastuullisuuden peruspilarit

Lue lisää

Tieto on valtaa – ja vastuuta

Lue lisää

Johtajan tiedonlukutaito muuttaa koko organisaation tapaa toimia

Lue lisää