15.08.2017

Tarvitsetko tietoalustaa -testi

Hei

Aikaisemmassa blogissani kirjoitin siitä, miten data on yhä tärkeämpi pääoma organisaatioille. Miten sitten saada datat entistä paremmin hallintaan? Hyväksi osoittautunut menettely on rakentaa erillinen tietovarasto.

 

Seuraavalla testillä voit tarkistaa, olisiko organisaatiollasi tarvetta tietovaraston rakentamiseen:

  • Voitko nopeasti rakentaa raportin, jossa on yhdisteltynä kahdessa tai useammassa eri operatiivisessa järjestelmässä olevia datoja?
  • Onko helppoa tehdä trendianalyysi, jossa seurataan esim. viime kuun tilannetta verraten edellisiin kuukausiin tai vuosiin?
  • Voiko operatiivisia järjestelmiä kuormittaa analysoivilla kyselyillä ja raporteilla hidastamatta näiden järjestelmien suorituskykyä?
  • Ovatko tiedot operatiivisissa järjestelmissä selkeissä rakenteissa, joista on helppo tehdä raportteja ja kyselyjä?
  • Jos tiedot ovat hankitussa valmisjärjestelmässä (esim. ERP), saako tiedot ulos, ovatko rakenteet selkeitä?
  • Onko käyttäjän mahdollista itse hakea haluamaansa tietoja (ilman IT-ammattilaisen apua)?
  • Onko sinulla tunne, että datat ovat omissa käsissä (vai ovatko tiedot siellä kaukana järjestelmän tietokannassa, mustassa laatikossa)?
  • Onko tiedot kuvattu niin, että käyttäjä ne täysin ymmärtävät?
  • Onko nopeaa ja kätevää poimia ja muodostaa konekielisiä data-aineistoja ulkoisille tahoille, kuten viranomaiset, verottaja, Tilastokeskus, asiakkaat tai toimittajat?
  • Pääseekö Data Scientisti nopeasti analysoimaan dataa ja laatimaan algoritmeja ja johtopäätöksiä (vai kuluuko hänen aikansa datan hakemiseen, muokkaamiseen ja yhdistelyyn)?
  • Pystytkö yhdistämään uuta sensori- tai mittausdataa nykyisiin datoihin?
  • Onko organisaatiossasi paikka, mihin voi nopeasti tallettaa uutta ulkoista dataa, myöhemmin yhdistettäväksi olemassa oleviin datoihin?
  • Onko mahdollista kilpailuttaa uusien raporttien, analyysien tai palveluiden tekeminen (voi onko jollakin toimittajalla monopoliasema tarvittaviin tietoihin)?

Tiivistettynä yllä olevat kysymykset voisi esittää näin: ”Ovatko organisaatiosi tiedot helposti saatavilla?”

 

Mikäli huomaat, että useampaan kohtaan tulee negatiivinen vastaus, suosittelisin tietovaraston rakentamisen harkitsemista.

 

Panostaa hyvään osaamiseen

Vielä pari vinkkiä tietovaraston rakentamiseen. Olen nähnyt urani aikana aika monta tietovarastohanketta. Mikä näyttää olevan yhteistä hyvin onnistuneille toteutuksille? Ensinnäkin juuri tähän tilanteeseen sopiva arkkitehtuuri sekä hyvin tehty käsitemallinnus ja tietovarastokannan mallinnus. Toiseksi se, että tekijät ovat kokeneita ja tietävät tarkalleen mitä pitää tehdä. Monen onnistuneen tietovarastototeutuksen takana on yllättävästi vain yksi tai kaksi toteuttajaa, mutta he ovat tosi ammattilaisia. Tekijöiden määrä ei takaa laatua.

Jos tietovaraston tekeminen ulkoistetaan, on tärkeää pitää tietty määrä omaa osaamista. Operatiivisten järjestelmien tietokannat ovat yleensä mustia laatikoita, tietovarastosta ei saisi tulla uusi musta laatikko! Arkkitehtuuri ja käsitemallit kannattaa pitää omissa käsissä. Tietoja on voitava hakea omankin väen toimesta ja tämä edellyttää riittävää osaamista. Palkinto on suuri, kun datasta saadaan nyt nopeasti vastauksia liiketoiminnan ongelmiin. Oman osaamisen avulla toimittajien kanssa neuvottelut sujuvat paljon paremmin.

Yllä olen puhunut tietovaraston rakentamisesta. Kun tähän kytketään Big Data -alue mukaan, olemme alkaneet käyttää laajempaa termiä Data Platform.

Itse en enää operatiivisessa mielessä tietovarastoja tai Data Platformeja toteuta, mutta verkostoistamme löytyy useampi hyvä tekijä. Voin itse auttaa arkkitehtuurissa, mikäli suhteellisen täysi kalenteri antaa periksi tai sitten suositella hyviä tekijöitä. Ja kuten aina, muista aloittaa liiketoimintakäsitteiden mallinnuksesta esim Hovi Data Framework -menetelmän tai muun vastaavan avulla.

 

Kiinnostaisiko sinua tutustua Data Sciencen perusteisiin? Tähän liittyen olisi tulossa ajankohtainen kurssi:

Data Sciencen perusteet, 01.09.2017, Paasitorni, Paasivuorenkatu 5, Helsinki 900 € + alv   

Tutustu kurssin kuvaukseen tästä.

Vielä ehdit ilmoittautua Data Vault 2.0 sertifiointikurssille, lisätiedot kurssista löydät tästä.

 

Ystävällisin terveisin,

Ari & tiimi

 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Tietovaraston paras arkkitehtuuri

Lue lisää

Strategia antaa kontekstin datatyölle

Lue lisää

TIETOJEN HELIKOPTERIKUVALLA JOHDETAAN YHTEISTYÖTÄ

Lue lisää