• helmikuu 25, 2013

SQL – Suomalainen(kin) menestystarina

Suomalaislla on ollut yllättävän suuri merkitys maailmalla SQL:n ja tietokantatuotteiden kehityksessä. Linux tiedetään, mutta meiltä on lähtöisin myös useita maailmanluokan SQL-tietokantatuotteita. Kaikille lienee tuttu MySQL, yksi eniten käytetyistä tietokantajärjestelmistä; nykyisin Oraclen hallussa. Sen alkuperäinen ideoija ja ohjelmoija Monty Widenius rakentaa nyttemmin jo toista tietokantatuotettaan, open-source tietokantaa MariaDB, joka on yhteensopiva MySQL:n kanssa.

Kolmas suomalaisperäinen tietokanta on Solid Server. Solidin kehittämisestä kunniamaininnan ansaitsee Jarmo Ruuth, kertoo tuotetta myös monta vuotta kehittämässä ollut Antoni Wolski. Solid on ns. keskusmuistikanta. Sillä oli yli kolme miljoonaa asennusta IBM:n ostaessa vuonna 2007 Solid Information Technologyn.

Heikki Tuurin yritys Innobase kehitti edistyksellisiä tapahtumankäsittelyominaisuuksia MySQL-tuotteeseen. Vuonna 2005 Oracle osti Innobasen. Ellison ei taida huonoja firmoja ostella – aikamoinen tunnustus suomalaiselle tietokantaosaamiselle!

Mainittakoon vielä muutama nimi. Suomen johtaviin Oraclespesialisteihin kuuluva Tuomas Pystynen on ollut USA:ssa Oraclea koodaamaassa. Pekka Kostamaan aivoista on puolestaan peräisin monia Teradatan edistyksellisiä ominaisuuksia. Tapio Lahdenmäki on kehittänyt ylivertaisia indeksointimenetelmiä DB2- ja muillekin tietokannoille.

Pitää olla ylpeä suomalaisesta SQL- ja tietokantaosaamisesta! Samalla hieman huolestuttaa: onhan se jatkumassa?

Jaa:

Kommentoi:

Haluatko uusimmat uutiset ja kurssitiedot Arihovista?

Tilaa uutiskirje

Tyrehdytä tiedonjanosi!

Uutiskirjeen tilaajana saat ajankohtaista tietoa datan hyödyntämisestä, tekoälystä sekä muista ajankohtaisista aiheista tiedohallinnan maailmasta. Olemme data-alan johtava kouluttaja ja konsultti, joten saat tietoa suoraan kentältä. Saat samalla myös parhaat tarjoukset kansainvälisten huppuasiantuntijoiden valmennustilaisuuksiin.