25.02.2013

SQL – Suomalainen(kin) menestystarina

Suomalaislla on ollut yllättävän suuri merkitys maailmalla SQL:n ja tietokantatuotteiden kehityksessä. Linux tiedetään, mutta meiltä on lähtöisin myös useita maailmanluokan SQL-tietokantatuotteita. Kaikille lienee tuttu MySQL, yksi eniten käytetyistä tietokantajärjestelmistä; nykyisin Oraclen hallussa. Sen alkuperäinen ideoija ja ohjelmoija Monty Widenius rakentaa nyttemmin jo toista tietokantatuotettaan, open-source tietokantaa MariaDB, joka on yhteensopiva MySQL:n kanssa.

Kolmas suomalaisperäinen tietokanta on Solid Server. Solidin kehittämisestä kunniamaininnan ansaitsee Jarmo Ruuth, kertoo tuotetta myös monta vuotta kehittämässä ollut Antoni Wolski. Solid on ns. keskusmuistikanta. Sillä oli yli kolme miljoonaa asennusta IBM:n ostaessa vuonna 2007 Solid Information Technologyn.

Heikki Tuurin yritys Innobase kehitti edistyksellisiä tapahtumankäsittelyominaisuuksia MySQL-tuotteeseen. Vuonna 2005 Oracle osti Innobasen. Ellison ei taida huonoja firmoja ostella – aikamoinen tunnustus suomalaiselle tietokantaosaamiselle!

Mainittakoon vielä muutama nimi. Suomen johtaviin Oraclespesialisteihin kuuluva Tuomas Pystynen on ollut USA:ssa Oraclea koodaamaassa. Pekka Kostamaan aivoista on puolestaan peräisin monia Teradatan edistyksellisiä ominaisuuksia. Tapio Lahdenmäki on kehittänyt ylivertaisia indeksointimenetelmiä DB2- ja muillekin tietokannoille.

Pitää olla ylpeä suomalaisesta SQL- ja tietokantaosaamisesta! Samalla hieman huolestuttaa: onhan se jatkumassa?

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Datanhallinnan strategiset vaihtoehdot

Lue lisää

Ari Hovi vahvistaa ja laajentaa palveluaan Data Lakehouse -ratkaisujen toimittajana

Lue lisää

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää