20.03.2025

Datalähtöisessä organisaatiokulttuurissa tieto on liiketoiminnan ja päätöksenteon ytimessä

Monet organisaatiot tavoittelevat datan hyödyntämistä päätöksenteossa, mutta käytännössä sen toteuttaminen voi osoittautua haasteelliseksi. Usein yritysten muutoshankkeet epäonnistuvat, pysähtyvät tai saavuttavat vain osittaisia tuloksia.

 

Mistä aloittaa datalähtöisen organisaatiokulttuurin rakentaminen?

Pelkkä investointi analytiikkaan ja teknologisiin ratkaisuihin ei riitä, jos organisaatio ei panosta samalla myös kulttuurisiin valmiuksiin. Ilman oikeanlaista kulttuuria data jää helposti alihyödynnetyksi tai sitä käytetään väärin. Avoin kulttuuri, joka tukee datan aktiivista käyttöä, voi olla mahdollistamassa datasta saatavaa hyötyä liiketoiminnalle, kun taas muutosta vastustava kulttuuri jarruttaa organisaation mahdollisuuksia saavuttaa täysi potentiaali datan tarjoamista hyödyistä.

Datalähtöisen kulttuurin rakentaminen alkaa yrityksen arvojen, toimintatapojen ja johtamismallien kehittämisestä. Tämä ei ole nopea tai helppo prosessi, vaan se vaatii strategista suunnittelua, muutosjohtamista ja organisaation kaikkien tasojen sitouttamista.

Organisaation kulttuuri vaikuttaa siihen, kuinka työntekijät suhtautuvat dataan ja kuinka he sitä hyödyntävät päätöksenteossa. Vahva datalähtöinen kulttuuri kannustaa avoimuuteen, tiedon jakamiseen ja systemaattiseen analysointiin.

Toisaalta heikko kulttuuri voi estää datan tehokkaan hyödyntämisen, jos päätöksiä tehdään yhä vanhojen toimintatapojen mukaan tai dataa pidetään vain teknisenä työkaluna. Organisaatiokulttuuri on olennaisella tavalla mukana kaikessa toiminnassa, mutta se näkyy erityisen hyvin juuri erilaisissa kehityshankkeissa, joissa otetaan esimerkiksi uutta teknologiaa käyttöön. Ihmisten uskomukset ja arvot, sekä yleinen ilmapiiri organisaatiossa vaikuttavat laajasti uuden teknologian vastaanottamiseen ja tuleviin päätöksiin.

Vuorovaikutus toimii kuitenkin myös toisinpäin eli päätökset vaikuttavat kulttuuriin. Organisaatiokulttuuri toimii jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa kaikkeen toimintoihin, päätöksiin ja hankintoihin yrityksissä.

 

Lähtötilanteen arviointi

Ennen kuin voidaan puhua muutoksesta, on ensin tunnistettava organisaation nykytila. Monissa yrityksissä dataa on kyllä saatavilla, mutta sen hyödyntäminen on hajanaista, eikä päätöksentekoa johdeta systemaattisesti datan pohjalta. Usein organisaatiot kärsivät myös niin sanotuista datasiiloista, joissa tieto on jakautunut eri osastojen kesken ilman tehokasta tiedonvaihtoa.

Lähtötilanteen kartoituksessa tärkeää on arvioida, kuinka hyvin dataa hyödynnetään tällä hetkellä, onko johdolla ja henkilöstöllä tarvittavat resurssit datan hyödyntämiseen ja millaiset tekniset valmiudet tukevat tai rajoittavat muutosta. Lähtötilanteen kartoitus auttaa ymmärtämään, mitä konkreettisia askelia on otettava datalähtöisyyden kehittämiseksi.

Arvioinnin jälkeen on määriteltävä tavoitteet, sillä ilman selkeää päämäärää organisaatio voi ajautua keräämään ja analysoimaan dataa ilman todellista hyötyä päätöksenteolle. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi asiakaskokemuksen parantamiseen, tehokkaampaan resurssienhallintaan tai parempiin liiketoimintapäätöksiin. Niiden tulisi olla mitattavia ja sidottuja strategiaan, jotta datalähtöinen ajattelutapa juurtuu osaksi organisaation toimintaa.

 

Johtajuus ja strategia – kulttuurin muutos lähtee ylhäältä

Yrityksen johto on avainasemassa datalähtöisen kulttuurin rakentamisessa. Sen päätökset määrittävät muutoksen suunnan, varmistavat sen toteutumisen ja tukevat juurtumista organisaatioon. Ilman johdon tukea ja esimerkkiä organisaatio ei pysty siirtymään datavetoiseen malliin. Sitoutuminen ei tarkoita pelkästään datan hyödyntämistä raportoinnissa, vaan datan tulisi ohjata päätöksentekoa kaikilla organisaation tasoilla.

Datalähtöistä kulttuuria ei rakenneta hetkessä, vaan se vaatii aikaa ja resursseja. Johdon on oltava alusta asti mukana prosessissa, eikä sen rooli rajoitu vain strategisiin linjauksiin – sen on myös aktiivisesti edistettävä datan käyttöä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että päätökset perustellaan datalla tai että työntekijöille näytetään, miten data on parantanut liiketoiminnan tuloksia. Suositeltava tapa on aloittaa pienestä muutoksesta. Aluksi voidaan keskittyä projektiin, joka esittelee miten data voi johtaa parempaan päätöksentekoon. Tämän jälkeen datan hyödyntämistä voidaan laajentaa asteittain osaksi organisaation arkea.

Johtajien visio ja esimerkki toimivat vahvana motivaation lähteenä henkilöstölle. Ylimmän johdon selkeä tuki, viestintä ja käyttäytyminen ovat erittäin tärkeitä tekijöitä muutoksen mahdollistamisessa. Viestintä on keskeinen osa datalähtöisen kulttuurin rakentamista. Johdon on varmistettava, että datan merkitys ja tavoitteet tuodaan selkeästi ja ymmärrettävästi esille koko organisaatiossa. Viestinnän tulisi olla jatkuvaa ja vuorovaikutteista: johdon ei tule pelkästään jakaa tietoa, vaan myös kuunnella henkilöstön näkemyksiä.

Hyvin johdettu vuoropuhelu lisää luottamusta ja madaltaa kynnystä omaksua uusia toimintamalleja.

 

Teknologiset ratkaisut ja tiedon saavutettavuus

Teknologia on tärkeä mahdollistaja, sillä ilman oikeita työkaluja dataa on vaikea hyödyntää tehokkaasti. Usein kuitenkin virheenä on, että organisaatio odottaa pelkän teknologian ratkaisevan kaiken. Monet organisaatiot investoivat analytiikkatyökaluihin, mutta unohtavat kehittää niiden ympärille toimintamallit ja prosessit, jotka mahdollistavat aidon hyödyntämisen.

Jotta dataa voidaan hyödyntää tehokkaasti, sen on oltava keskitetysti saatavilla, ei hajallaan eri järjestelmissä tai osastoilla. Datalähtöiseen kulttuuriin pitäisi kuulua avoin pääsy tietoon. On siis varmistettava, että dataa ei käsitellä vain IT-osastolla, vaan sen tulee olla kaikkien hyödynnettävissä – myös niiden, joiden työ ei ole keskittynyt analytiikan ytimeen.

Tiedon ja datan jakaminen on tärkeää niin liiketoimintayksiköiden, tiimien kuin yksilöidenkin välillä. Johtajien on annettava selvä signaali, että dataa ei ”omista” yksittäiset tiimit, vaan se kuuluu koko organisaatiolle.

Jotta teknologia ja tiedon saavutettavuus tukisivat päätöksentekoa, organisaation on myös mitattava toimintaansa järjestelmällisesti. Ilman selkeää seurantaa on vaikea arvioida, kuinka hyvin dataa hyödynnetään ja millaisia vaikutuksia sillä on liiketoimintaan.

Matemaatikko DJ Patil on sanonut kirjassaan Building Data Science Team, että on helppo teeskennellä olevansa datalähtöinen, mutta jos asennoituu keräämään ja mittaamaan kaiken mahdollisen sekä pohtii kerätyn datan merkitystä, on edellä suurinta osaa organisaatioista, jotka väittävät olevansa datalähtöisiä.

Eri asioiden mittaaminen voi kuitenkin aiheuttaa vastustusta ja ihmisillä voi olla pelkoja liittyen mahdollisiin paljastuksiin ja muutoksiin, joita mittauksen tulokset saattavat tuoda mukanaan. Mittaaminen on silti tärkeää, jotta tiedetään millaisia muutoksia ja päätöksiä voidaan tehdä.

 

Henkilöstön kouluttaminen ja osallistaminen

Muutosvastarinta on yksi suurimmista haasteista datalähtöisyyden edistämisessä. Ilmiö on yleinen ja se johtuu usein osaamisen puutteesta, mutta vielä voimakkaammin se liittyy emotionaalisuuteen. Ihmiset eivät esimerkiksi pidä pakotetusta muutoksesta, yllätyksistä, tuntemattomuudesta ja epävarmuudesta.

Muutosjohtamisessa tulisi harkita huolellisesti inhimillisiä puolia teknisten asioiden lisäksi. Työntekijät ovat harvoin suoraan mukana muutoksen kehittämisessä ja päätöksenteossa. Usein heidät asetetaan tilanteeseen, jossa muutos on jo alkanut tai tapahtunut, ja he reagoivat hämmennyksellä ja tyytymättömyydellä. Tämän vuoksi johdon tulisi panostaa tiedottamiseen ja jatkuvaan keskusteluun: tiedottaa ajoissa tapahtumista ja valmistaa työntekijöitä muutokseen osallistamalla ja kouluttamalla.

Usein juuri kommunikointiongelmien takia muutosprojektit epäonnistuvat tai menettävät suuren osan vaikutuksesta.

Vastustus liittyy usein siihen, että ihmiset eivät kykene visualisoimaan uutta todellisuutta, minkä takia datan hyötyjen viestiminen ja selittäminen ovat kriittisiä tekijöitä. Kun datan käyttöä tehdään näkyväksi arjen päätöksenteossa ja onnistumisista viestitään aktiivisesti, ihmiset alkavat ymmärtämään sen arvon. Muutosvastarinnan voittaminen vaatii kuitenkin aikaa ja johdon esimerkkiä – kun johto itse käyttää dataa ja osoittaa sen merkityksen, se välittää viestin, että kyseessä on keskeinen osa organisaation toimintaa.

Datan hyödyntäminen vaatii usein osaamisen kehittämistä tai taitoja, joita organisaation sisällä ei yleensä ole valmiina. Tästä syystä monesti palkataan joko ulkopuolinen data-ammattilainen tai käännytään konsulttiyrityksen puoleen. Ulkopuolinen asiantuntemus voi olla arvokas resurssi, jonka myötä organisaatioon tulee uusia ideoita ja näkökulmia. Ulkopuoliset asiantuntijat voivat auttaa rikkomaan vanhoja kaavoja ja luoda uudenlaista ajattelutapaa datalähtöisyyden edistämiseksi. Tämä voi olla ratkaiseva tekijä onnistuneessa siirtymisessä kohti datalähtöistä kulttuuria.

 

Arvojen merkitys datalähtöisessä kulttuurissa

Organisaatiossa vallitsevat arvot muodostavat pohjan, jonka päälle normit, käyttäytymismallit ja päätöksentekoprosessit rakentuvat. Syvälle juurtuneet oletukset alkavat usein arvoina, mutta ajan kuluessa niitä aletaan vähitellen pitää itsestäänselvyyksinä ja sitten omaksua oletusten luonne. Siksi on tärkeää, että datalähtöistä kulttuuria kehitettäessä organisaatiossa olisi sellaiset arvot, jotka tukevat datan käyttöä päätöksenteossa.

Arvojen päivittäminen ja selkeä viestintä niiden merkityksestä ovat konkreettisia keinoja edistää datalähtöistä kulttuuria.

Keskeisiä arvoja ovat esimerkiksi avoimuus, luottamus ja rohkeus. Avoimuus tarkoittaa, että data on laajasti saatavilla organisaation sisällä ja että päätöksenteon perusteet tehdään näkyviksi. Tiedon jakaminen ja läpinäkyvyys mahdollistavat paremman päätöksenteon ja lisäävät tiedon luotettavuutta. Johdon ja henkilöstön täytyy myös luottaa dataan ja siihen, että heidän tekemänsä päätökset saavat tukea. Ilman luottamusta datan hyödyntäminen jää helposti pinnalliseksi, eikä sen potentiaalia käytetä täysin hyödyksi. Toisaalta taas datalähtöinen kulttuuri vaatii myös rohkeutta ja kokeilumieltä, jossa epäonnistuminen nähdään oppimismahdollisuutena.

Jos arvot tukevat jatkuvaa oppimista ja kehittämistä, datan hyödyntämisestä voi tulla luonteva osa arkea, eikä pelkkä erillinen strateginen tavoite. Arvojen ja datalähtöisen kulttuurin välillä on vahva yhteys: kun organisaatio panostaa dataan perustuvaan ja avoimeen ympäristöön, se voi hyödyntää dataa strategisesti ja kehittää liiketoimintaansa tehokkaammin.

Arvot lopulta muodostavat perustan, jolle datalähtöinen kulttuuri rakentuu.

 

Datalähtöisyys ei ole päämäärä, vaan matka

Datalähtöisen organisaatiokulttuurin rakentaminen ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva prosessi, joka kehittyy liiketoiminnan mukana.

Organisaatiot, jotka onnistuvat tekemään datasta keskeisen osan päätöksentekoaan, saavat kilpailuetua ja mukautuvat ketterämmin muuttuviin olosuhteisiin. Tämä vaatii vahvaa johtajuutta, jatkuvaa viestintää, selkeitä arvoja ja oikeanlaisia teknologisia ratkaisuja.

Nyt on oikea hetki arvioida, missä vaiheessa oma organisaatiosi on tällä matkalla. Onko data jo päätöksenteon keskiössä vai kulttuurimuutos vasta alussa?

Tärkeintä on aloittaa – muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta askel askeleelta etenevä strateginen lähestymistapa varmistaa, että datalähtöinen kulttuuri juurtuu osaksi arkea. Tulevaisuudessa datan merkitys tulee vain kasvamaan, ja organisaatioiden on sopeuduttava tähän muutokseen. Ne, jotka onnistuvat rakentamaan vahvan datalähtöisen kulttuurin, ovat kilpailijoitaan askeleen edellä – nyt ja tulevaisuudessa.

Joel Määttä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ari Hovi julkaisi uuden SQL-kirjan Yhdysvalloissa – osaamista arvostetaan kansainvälisesti

Lue lisää

Strategia ja johtaminen tietotyön perustana

Lue lisää

Hovin Pöydänjalkamalli – tietojohtamisen kokonaisvaltainen viitekehys

Lue lisää