09.11.2011

Tietovarastointi ja MDM kuuluvat kokonais- ja tietoarkkitehtuureihin

Tietoarkkitehtuurilla on keskeinen rooli kokonaisarkkitehtuurissa, mutta tällä alueella on monasti edetty hitaasti. Tero Kulha totesi tutkimuksessaan, että arkkitehtuureista Tietoarkkitehtuuri on vaikeinta ja myös että osaajia tällä alueella on vähän. Tietoarkkitehtuuriin sisältyvä tietomallinnus olisi kuitenkin erinomainen menetelmä käsitteiden määrittelyyn ja myös liiketoimintaihmisten ja ICT-väen parempaan yhteistyöhön. Arkistoneuvos Markku Nenonen Kansallisarkistosta kirjoitti Kokonaisarkkitehtuurin osaamisyhteisön (KAOS) keskustelupalstalla minusta erittäin osuvasti näin:

”… että kun on ryhdytty puhumaan tietoyhteiskunta-asioista, on pyydetty kääntymään ”atk-osaajien” puoleen, ja keskustelu on päätynyt tietojärjestelmiin ja teknologioihin. Keskustelu johdon ja IT:n välillä ei ole siis onnistunut. Tietoarkkitehtuuri antaa mahdollisuuden ja yhteisen kielen johdon ja IT:n väliseen keskusteluun, …
Tietoarkkitehtuuri on suuri mahdollistaja ja ”tietoihmisillä” on avaimet käsissään. ”

Tietovarastointi ja BI-ratkaisut sekä myös Masterdata-alue olisi nähtävä osana tietoarkkitehtuuria ja kokonaisarkkitehtuuria. On vaarana, että tietovarasto- ja arkkitehtuurialueiden henkilöt eivät ”kohtaa” toisiaan. Olin juuri eräässä teollisuusyrityksessä vetämässsä tietomallinnusistuntoa. Mallintamisen kohteena oli tietovarasto ja samalla myös Master Data- ja CRM -alueet. Kyseessä ovat organisaation keskeiset, yhteiset tiedot eikä niitä kannata mallintaa ja määritellä erikseen. Mallinnuksen avulla voidaan sitten päätyä tietovarasto, MDM ja CRM -ratkaisuihin – nyt suunnitelmallisesti ja välttäen päällekkäistä työtä.

Keskitetyn tietovarastoinnin ja MDM-ratkaisujen avulla on mahdollista ratkaista kaikkia vaivaava siiloutumistauti, ottamalla ne keskeiseksi osaksi kokonaisarkkitehtuuria. Taustalla olevan tietoarkkitehtuurin ja tietomallintamisen avulla saadaan kullanarvoista hyötyä mahdollistamalla – kuten Nenonen yllä viittaa – johdon ja IT:n välinen keskustelu aivan uudella tasolla. ”Ensimmäisessä vaiheessa on saatava eri osapuolet ymmärtämään tietoarkkitehtuurin merkitys” toteaa Nenonen.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Datanhallinnan strategiset vaihtoehdot

Lue lisää

Ari Hovi vahvistaa ja laajentaa palveluaan Data Lakehouse -ratkaisujen toimittajana

Lue lisää

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää