Kanadalainen Alec Sharp konsultoi kansainvälisiä yrityksiä prosessimallinnuksessa. Asiakkaita ovat olleet mm. Intel ja Microsoft. Hän kertoo, että vaikka hänet pyydetään konsultoimaan prosesseja, hän ensin kyselee, että mitkä ovat alueen tärkeät asiat (things). Hän sitten hahmottelee niitä asioita fläpille ja kyselee, että miten ne suhtautuvat toisiinsa. Hän sanoo, että tässä ensin hieman kuvataan teidän maailmaanne (describing the world). Sen jälkeen sitä voidaan verrata esim sovelluspaketin ”maailmankuvaan”; sopiiko tämä paketti meille. Keskeiset käsitteet saadaan kuvattua ja määriteltyä – näin aletaan puhua samaa kieltä. Prosessimallinnus sujuu paljon jouhevammin kun on ensin määritelty käsitteet ja tiedot. Tietojen mallinnus ei synny automaattisesti prosessien mallintamisen sivutuotteena, se vaatii oman ja erillisen panostuksensa. Alec sanoo: ”I do data modeling more than ever”.
Alec sano tekevänsä käsitemallinnusta (Data Modeling) usein salaa (in secret). Miksi sitä pitää tehdä salaa? Osittain siksi, että hänethän on värvätty tekemään prosessimallinnusta ja myös siksi, että käsitemallinnuksella on huono maine. Ehkä sitä on tehty liian pikkutarkasti ja teknisesti, ikään kuin tietokantasuunnittelua tai liian pitkään kuluttaen liiketoimintaihmisten kallista aikaa.
Käsitemallinnus ei kuitenkaan ole vain tietokantasuunnittelua (vaikka voi olla osana sitäkin). Big Data hype on nostanut tietojen merkityksen uudelleen hyvin esille – tietoja siis pidetään liiketoiminnan arvokkaina resursseina. Silti eletään tilanteessa, jossa tietoja – Big Dataa tai pienempääkään dataa – ei ole kuvattu eikä määritelty. On kuin suunnistaisimme ilman karttaa. Käsitemallinnustekniikka, jota Alec Sharpkin käyttää, on erittäin hyvä menetelmä käsitteiden ja tietojen mallinnukseen ja määrittelyyn. Alecin tyyli on kuvata tietoja liiketoimintalähtöisesti ja liiketoiminnan henkilöiden kanssa. Hän käyttää myös termiä ”The Human Side of Data Modeling”.
Alecin kumppani Chris Bradley tiivistää käsitemallinuksen näin: ”Information is the life flow of your organisation. If you want to do things better, faster and more effectively you need to understand your information and Data Modeling gives you the vechicle for doing that.”
Alec itse tulee pitämään kurssin Business-Oriented Data Modeling syyskuun lopulla. Hänen tietomallinnusesityksesnsä valittiin äskettäin laajassa Enterprise Data World –konferenssissa koko tilaisuuden parhaaksi sekä esityksen että materiaalin suhteen. Kannattaa liittää tämä menetelmä osaamisrepertuaariin maailmanluokan huippukonsultin opettamana!
Katso lisää www.arihovi.com