11.08.2020

Ellie sai huippuvahvistuksen tiimiin!

Hei,

Ja oikein hyvää alkanutta syyskautta! Kuten olemme uutisista saaneet lukea, edelleen koronatilanne on hieman epävarma. Näin ollen Ari Hovilla järjestämme koulutukset täysin etänä toistaiseksi.  Esim Data Vault 2.0 järjestettiin keväällä etätoteutuksena ja se meni hyvin.

Ellie Technologies Oy jatkaa kasvuaan ja toimii Ari Hovista täysin erillisenä yrityksenä, joskin Ari Hovi on osa alati kasvavaa kumppaniverkostoa.

Ellie on saanut joukkoonsa erittäin pätevän vahvistuksen, eli uusi Chief Product Owner Juha Korpela siirtyy meille UPM:ltä.

Haastattelin Juhaa heti hänen ensimmäisinä päiviä.

 

Juhan Korpelan Haastattelu

Johannes Hovi: Olemme erittäin iloisia, että olet liittynyt joukkoomme. Tittelisi Ellie Technologies Oy:llä on Chief Product Officer. Kertoisitko hieman tulevasta työstä.

Juha Korpela: Hienoa olla täällä! CPO:na otan kopin Ellien kehityspolusta. Korkeammalla tasolla vastaan siitä että visiomme on kirkas, ja arkisemmin sitten selvitän millaisia tarpeita ja toiveita asiakkaillamme tuotteelle on ja missä järjestyksessä mitäkin niistä voidaan toteuttaa – siten että kehitys kulkee kuitenkin aina vision kannalta oikeaan suuntaan. Scrum-termein kyse on pitkälti PO:n eli Product Ownerin roolista.

 

JH: Edellinen työtehtäväsi oli UPM:llä Head of Azure Data Platform. Mitä tämä työ piti sisällään?

JK: UPM:llä olin mukana laittamassa pystyyn uutta Data Management Officea. Siellä vastasin Azure-pohjaisen tietoalustan kehityksestä samantyyppisessä Product Ownerin roolissa kuin nyt Ellien osalta. Tämän lisäksi vedin informaatioarkkitehtuuritoimintaa, ja osallistuin oikeastaan vähän kaikenlaiseen muuhunkin dataan liittyvään.

Data Platformimme osalta meille oli UPM:llä tärkeää, että työ tehdään niin että omassa talossa säilyy paras ymmärrys niin datasisällöstä kuin teknisistä ratkaisuistakin. Näin omistajuus pysyy kirkkaana ja datan hyödyntäminen omaan liiketoimintaan on helpompaa.

 

JH: Ellie on ns business-oriented data modeling & business glossary -työkalu. Mikä sai sinut innostumaan tiedon mallinnuksesta? 

JK: Olen aina ollut sitä mieltä että meidän datatyyppien helmasynti on teknologiakeskeisyys. Kun mennään tietokannat ja algoritmit edellä, ei ymmärretä liiketoimintaa, ja helposti käy niin että datan sisältö jää sekä IT:lle että liiketoiminnalle hähmäiseksi ja sekavaksi – sen hyödyntäminen on vaikeaa, sitä käytetään vääriin tarkoituksiin, tai jopa käytetään alun alkujaankin ihan väärää dataa.

Tietomallinnus (ja nyt en todellakaan tarkoita tietokantojen mallinnusta!) on se keino jolla tämä ongelma saadaan kuriin: mennään liiketoiminnan iholle, piirretään auki miten asiat “todellisessa” maailmassa ovat, ja vasta sitten aletaan miettimään mikä on oikea teknologinen ratkaisu missäkin vaiheessa. Alec Sharpin käsitemallinnuskurssi oli minulle aikanaan se viimeinen paikka jossa suomut vihdoin putosivat silmiltä: näin se pitää tehdä, muuten hukataan kaikkien aikaa.

 

JH: Mitä termi model-driven datawarehousing tarkoittaa sinulle?

JK: Tietovarastoinnin koko pointtihan on tuoda helposti tarjolle liiketoimintaa hyödyttävää dataa. Jos tätä lähdetään tekemään teknologia- ja järjestelmäkeskeisesti, katkeaa putki viimeistään siinä hienon DW-ratkaisun ja varsinaisen liiketoiminnan välissä, kun dataa on vaikeaa käyttää ja ymmärtää (riippumatta siitä miten teknisesti hienostunut ratkaisu on kyseessä!).

Liiketoimintalähtöinen mallinnus varmistaa, että tietovarasto rakennetaan juuri sen mukaan miten liiketoiminta tapahtuu, ei sen mukaan miten mikäkin operativiinen järjestelmä sattuu olemaan teknisesti optimoitu. Tällöin datan hyödyntämisen tuskaa voidaan tehokkaasti poistaa, kun liiketoiminnalle tutut käsitteet ja asiat löytävät helposti vastinparinsa käytettävissä olevasta datasta. Minusta “data-driven business” on aina ollut vähän outo hypetermi: kyllä se on ensisijaisesti niin, että datan pitää mätsätä liiketoimintaan, jotta siitä saadaan enemmän irti. Mallivetoisen tietovarastoinnin pointti, ja oikeastaan koko Ellien takana oleva filosofia, on “business-driven data”!

 

JH: Mikä mielestäsi Elliessä on parasta?

JK: Elliessä on parasta se että se fokusoituu juuri siihen vaikeaan kipupisteeseen liiketoiminnan ja data-ammattilaisten välissä, johon suuri osa datahankkeita kompastuu. Teknologian osalta oikeastaan kaikki alkaa olla nykyään mahdollista, jos vain resursseja riittää.

Kommunikaatio sen sijaan on edelleen vaikeaa kaikkialla. Ellie tarjoaa helpon tavan lisätä ymmärrystä yrityksen data assetista, oli kyseessä sitten tietovarastointihanke tai mikä tahansa datan hyödyntämiseen tähtäävä ajatus. Kun datamäärät ja mahdolliset käyttötarkoitukset alkavat räjähtää käsiin, on entistä tärkeämpää että yleinen informaatioarkkitehtuuri on kunnossa. Minusta ei ole parempaa tapaa ottaa data assettia haltuun kuin käsitemallinnus, eikä ole parempaa välinettä siihen kuin Ellie.

 

JH: Olemme juuri saanee Business Finlandilta Tempo-rahoituksen. Mihin suuntaan näet Ellien kehittyvät tulevaisuudessa?

JK: Meillä on nyt erinomainen käsitemallinnustyökalu. Näkisin itse, että Ellien tulevaisuus on laajemminkin informaatioarkkitehtuurin hallinnassa. Jos ajatellaan yrityksen kokonaisarkkitehtuuria, niin sehän koostuu karkeasti kolmesta osasta: järjestelmät, prosessit, ja tieto.

Kun tieto on hyvin mallinnettu Elliellä, ja kun tulevaisuudessa toivottavasti saamme integraatioita mm. data catalogeihin kuten Collibraan ja ehkäpä myös prosessipuolelle, voisimme vihdoin saavuttaa sen kokonaisarkkitehtuurisen Graalin maljan jossa tiedetään mitä dataa on olemassa, missä se asuu, ja mitkä prosessit sitä tuottavat ja käyttävät. Se kuulostaa yksinkertaiselta noin sanottuna, mutta ei todellakaan ole itsestäänselvyys missään!

Kiitos Juha haastattelusta! En malta odottaa että pääsemme yhdessä tekemään asiakastyötä ja kehittämään Suomalaista (ja pian kansainvälistä) tiedonhallintaa.  Juhan tavoittaa [email protected]. Syksyn aikana Juha tulee tapaamaan asiakkaitamme, eli häneen voi olla yhteydessä ja meistäkin varmasti kuuluu.

 

Ystävällisin terveisin,

Johannes Hovi

Ps. Järjestämme jälleen Data Vault 2.0 Sertifiointikoulutuksen 28.9.2020 etätoteutuksena.

Data Vault 2.0 Bootcamp + Certification

Kolme päivää tiukkaa asiaa ja mahdollisuus suorittaa arvostettu, menetelmän kehittäjän Dan Linstedtin auktorisoima sertifointikoe. Varmista, että tietovarasto-osaaminen on kunnossa ja hanki sertit koko tiimille!

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Tiedon elinkaari ja tiedonhallinta

Lue lisää

Tietovaraston paras arkkitehtuuri

Lue lisää

Strategia antaa kontekstin datatyölle

Lue lisää