24.11.2017

Onnistunut rekrytointi

Hei

Olen Johannes Hovi ja kirjoittelen tällä viikolla blogia

Olen ollut perustamassa paria startuppia ja tehnyt koko urani hommia liiketoiminnan kehitykseen liittyvissä tehtävissä. Olen toiminut myös ns headhunterina. Haluaisin nyt kertoa kollegastani Hannu Järvestä.

 

Rekrytointihaaste

Meille oli tarkoitus vuosi sitten rekrytoida liiketoiminnan kehittämisestä vastaava myyntihenkinen osaaja. Tarkoitus oli löytää sellainen, jolla olisi vahva kokemus DW/BI-, Big Data,- Analytiikka projektien myynnistä. Sellainen jolla olisi vahva kokonaiskäsitys sekä olemassa olevat verkostot alalle.

Sitten törmäsimme Hannu Järvi nimiseen kaveriin. Hän on matemaatikko, koneoppimisen osaaja sekä tehnyt mittavan uran It-alalla, muttei ollut mikään DW/BI-esikoismies. Toki tunsi tietovarastoinnin periaatteet, mutta ei ollut käytännön kokemusta siltä puolelta.

Jos olisin ollut headhunterina, minun olisi ollut vaikea suositella kaveria jatkoon CV:een perusteella.

Rekrytointikonsultille minimivaatimus on yleensä seuraava esimerkin mukainen: ”Sinulla on 5 vuotta kokemusta vaativien DW/BI-hankkeiden myynnistä..”. Jos rekrytoija ei löydä tätä CV:stä kahdessa minuutissa, niin CV menee roskiin (toisin sanoen ei-pinoon).

Pahoittelut, mutta näin raadollista se on.

 

Onko rekrytointiriskin välttäminen aina järkevää?

Tämä johtuu siitä, että rekrytoivat esimiehet tyypillisesti antava hyvin tarkat ohjeet: älä haaskaa aikaani tuomalla tänne muita, kun kriteerit täyttäviä hakijoita. Ja tuo viisi vuotta sillä tai tällä alalla on kriteeri numero yksi.

Tosin asia ei ole näin yksinkertainen, koska edes rekrytoiva esimies ei voi päättää yksin kriteereitä vaan siinä on HR:ää ja konsernitason määrityksiä mukana. Tämän vuoksi yksittäinen esimies saa kyllä synninpäästön, hän ei usein voi tähän vaikuttaa.

Nyt kun itse edustin yrityksen palkkaavaa esimiestä, haastattelin kenet halusin ja päätin haastatella Hannua.  Hän osoittautui loistavaksi rekrytoinniksi ja hän on meillä nyt partnerina ja avainhenkilönä. Sen lisäksi, että hän on äärimmäisen fiksu kaveri, hänellä oli visio.

Hannu ymmärsi, että big data, edistynyt analytiikka ja tekoäly ovat tulevaisuutta määrittäviä aloja. Kuitenkin niissä ollaan hyvin alussa.

 

Hannun oivallus!

Kaikki aina sanovat, että Ari Hovi on data-alan tunnetuin hahmo Suomessa. Eivätkä he väärässä ole, sen verran hänelle soitellaan ja hänen näkemyksiään kuunnellaan.

Hannun suuri oivallus on se, että Arin missio, eli miten kerätä dataa mahdollisimman laajasti, miten sitä hyödynnetään innovatiivisesti sekä datan monet mahdollisuudet liiketoiminnan kehittämisessä, on itseasiassa tekoälyn ja digitalisaation perusedellytys.

Toisin sanoen Arin teesit, joita DW/BI-alueella toistetaan mantran lailla, soveltuvat tekoälyyn täydellisesti!

Mutta usein digitalisaatiohankkeista, johon tekoäly katsotaan kuuluvaksi, päättävät ihan eri ihmiset. Eivät he tiedä yleensä mitään tietovarastoinnista tai varsinkaan siitä, että miten se liittyy tekoälyyn. Hannu puolestaan tiesi paremmin.

Arin ainutlaatuinen menetelmä, jota Hovi Data Frameworkiksi (HDF) kutsutaan, oli Hannun mielestä se missing link, joka on ollut pullonkaulana kaikkien näiden uusien data-alan lähestymistapojen soveltamisessa: liiketoiminnan haaste kommunikoida toteuttajien kanssa ja ymmärrys siitä, että kaikki liiketoiminta on muutettavissa datan kielelle.

Jos tämä olisi ollut paremmalla tolalla, olisimme Suomessa jo pidemmällä. Teknologia on jo olemassa, eli se ei ole siitä kiinni. Markkinat ovat siis valtavat.

 

Uusia mahdollisuuksia ennakkoluulottomalla rekrytoinnilla

Tämä oivallus on tuonut meille valtavia mahdollisuuksia, liiketoimintaa ja keskusteluja isojen ja edistyksellisten yritysten kanssa. Ja aiheena on Data & Tekoäly.

Minulla on tässä väite, joka voi pitää paikkaansa tai sitten ei. Yrityksillä on vaikeuksia uudistaa liiketoimintaansa, jos ja kun ne noudattavat perinteistä rekrytointipolitiikkaa, joka lähtee tuosta kokemus vuosissa -lähestymistavasta.

Yritykset, joilla on uskallusta haastaa perinteisiä rekrytointikäytäntöjään, pystyvät innovoimaan ja kykenevät uudistamaan liiketoimintaansa, kun maailma muuttuu ympärillä.

Metsäteollisuus palkkaa tuotantotalouden syväosaajaa, jonka pitäisi saada tulos paranemaan. Hän osaa varmasti irtisanoa ihmisiä, mutta osaako uudistaa? Osaako ja ennen kaikkea uskaltaako palkata sellaisen tiimin, jossa on monta Hannu Järveä?

Ystävällisin terveisin,
Johannes Hovi

Uutisia 2018 koulutusrintamalta:

 

Yhdysvaltojen yksi vaikutusvaltaisimmista teknologiaosaajista, Teradatan CTO Stephen Brobst tulee jälleen Suomeen tammikuussa vetämään suositun kurssin:

Data Science, Big Data Analytics and Advanced practices in Data Visualization, 24.01.2018 – 25.01.2018.

Koulutuksen ovh on 1 900 € per osallistuja, mutta nyt tarjoamme sen Early Bird -hintaan 1 000 € ennen vuoden vaihdetta ostetuista lipuista.

Valmennus soveltuu kaikille, joita kiinnostaa datan hyödyntäminen, AI sekä organisaation kehittyminen datavetoiseksi.

Lisätiedot kurssista tästä. 

Vielä ehdit mukaan myös ketterin menetelmien erikoismiehen, kanadalaisen Scott Amblerin koulukseen:

Disciplined Agile Data Warehousing (DW)/Business Intelligence (BI) Workshop, 04.12.2017 – 05.12.2017

Valmennuksen vetäjä on yksi maailman johtava Agile-asiantuntijoista ja nyt hän tulee Suomeen kouluttamaan ketteristä menetelmistä nimenomaan BI/DW-alueella. Kannattaa tulla mukaan!

Lisätiedot kurssista tästä.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

LIIKETOIMINTAJOHTAJAN NÄKEMYS DATASTA: TOIVEITA JA PELKOJA, UHKIA JA MAHDOLLISUUKSIA

Lue lisää

Strategia antaa kontekstin datatyölle

Lue lisää

TIETOJOHTAMISTA TUKEVAT IT-RATKAISUT: PÄÄTÖKSENTEON JA TOTEUTUKSEN MENESTYSTEKIJÄT JA KOMPASTUSKIVET

Lue lisää