Tietojen Mallintaminen tehopäivä

Kurssi arvostelu
4.6/5
9 Arvostelijaa

Esittely

Kurssi on saatavana myös yrityskohtaisena ja englanniksi.

Koulutus on normaalisti 2 päivän koulutus, joten kouluttaja soveltaa siitä yhden päivän kestoisen tehopäivän koulutuksen osallistujien mukaan.

Tämä ei ole pelkkä tietokannan suunnittelu -kurssi, vaan kattaa käsitteiden mallintamisen liiketoimintaihmisten kanssa, arkkitehtuurityyppisen mallinnuksen sekä laajat, yritystasoiset tietomallinnukset. Myös laajat mallinnukset voi laatia nopeasti ja tehokkaasti – oikeilla menetelmillä ja organisoinnilla.

Ari Hovi tiimeineen on kehittänyt tähän ainutlaatuisen menetelmän – Hovi Data Frameworkin, jolla liiketoimintatieto mallinnetaan nopeasti ja mahdollisimman kattavasti. Se luo yhteisen kielen sisäisen it:n, data-ammattilaisen, konsultin ja liiketoiminnan välille. Sen hyödyntämisellä projektien onnistumisen todennäköisyys kasvaa huimasti.

Lue lisää  Hovi Data Frameworkista Hovi Data Framework – Uusi konsepti ja It-hankkeiden suurimmat haasteet

Kurssien harjoitustehtävissä käytetään kehittämäämme helppokäyttöistä Ellie -mallinnusvälinettä, joka toimii pilvessä. Tämä tehostaa entisestään oppimista käytännön kautta.

Kurssi kattaa monipuolisesti käsitteiden ja tietojen mallintamisen erilaisilla alueilla: liiketoiminnan tietojen mallintaminen, tietoarkkitehtuurissa tarvittava mallintaminen, tietokantaan johtava mallintaminen sekä lyhyesti myös tietovarastointiin liittyvät mallintamismenetelmät. Mukana mallinnusta nopeuttavat, Ari Hovin kehittämät universaalit käsitemallit.

Tietojen mallintaminen eli käsiteanalyysi ja kuvaaminen ovat tärkeitä menetelmiä ja niitä tarvitaan monissa eri tiedonhallinnan prosesseissa. On kuvattava ylätason liiketoimintalähtöisiä kokonaismalleja, sovellusaluekohtaisia tarkempia malleja sekä tietokannan suunnittelussa tarvittavia malleja. Malleja siis laaditaan moniin tarkoituksiin ja on tärkeää osata laatia tarkkoja ja myös ylätason kokonaismalleja. Käsittelemme myös ei-strukturoidun, Big Datan mallinnusta.

Mallintaminen tuottaa tieto- tai käsitemalleja. Mutta lisäksi mallintaminen on parhaimmillaan synergiaa luovaa yhteistyötä, jossa osallistujat jakavat näkemyksiään, oppivat ja – mikä on tärkeää – sitoutuvat hankkeeseen. Mallintamisessa määritellään tärkeät käsitteet, jolloin syntyy yhteinen kieli ja sanasto eri osapuolten kesken, parhaimmillaan yli organisaatiorajojen.

Perehdymme kurssilla mallintamisen moniin kuvaustapoihin, menetelmiin ja annamme käytännön ohjeita sekä ylätason ”helikopterikuva” -mallien että tarkkojen mallien muodostamiseen ja määritysten laatimiseen. Käymme läpi myös tietovarasto-alueen mallinnusmenetelmiä EDW-kannan suunnitteluun (mm. Data Vault -mallin esittely) sekä tähtimallisuunnittelun periaatteet.

Runsaat käytännönläheiset harjoitustehtävät ja esimerkit syventävät oppimista.

Kenelle koulutus sopii:

Kurssi sopii arkkitehdeille, mallinnukseen osallistuville, projektipäälliköille ja esimiehille. Kurssi on tärkeä myös henkilöille, jotka lukevat tai soveltavat jo tehtyjä malleja, kuten sovellussunnittelijat, ohjelmoijat sekä ETL:n ja raporttien toteuttajat. Ei esitietovaatimuksia.

Koulutuksen sisältö:

 

Mallintamisen taustaa

• miksi käsitemallinnus on oleellisen tärkeää

• mallintamisen alueet

• ER-mallinnus (käsiteanalyysi), oliosuuntautunut mallinnus (UML)

• miten saada tuloksia nopeammin

 

Mallintamisen vaiheet

• mallintaminen organisaation eri tasoilla, mm. yritys- ja sovellustaso

• top down vs. bottom up

• mallintamisen rooli Tietoarkkitehtuurissa

• vaiheiden kuvaus

• käsitemallien yhteys relaatiokantoihin

 

ER -mallinnus (käsiteanalyysi)

• mallintajan ”mentaliteetti”

• mallintamisen elementit

• käsitteiden löytäminen ja määrittely

• perusrakenteet

• monimutkaisia rakenteita

• perusavainpohdintoja

• määrittelyiden kirjoittaminen

 

Käytännön ohjeita

• välineet (CASE-välineet, seinätekniikka), Ellie -työkalu

• mallintamisistuntojen vetäminen käyttäjien kanssa

• laajat mallinnukset, tasoittainen mallintaminen

• miten saada liiketoimintaihmiset ja substanssiosaajat mukaan

 

Muita menetelmiä

• tarveanalyysi

• normalisointi

 

Koulutustapahtuman päivittäinen alkaminen ja päättyminen: koulutus 9:00-16:15

Daily start and end of training event:  training 9:00-16:15

 

+ Lue koko esittely

Arvostelut

”Ari Hovin Tietojen mallintaminen -kurssi oli innostava ja mukaansatempaava! Mallintamalla opitaan tarkastelemaan asioita tietokeskeisesti ja voidaan tehdä tärkeitä oivalluksia, joiden avulla kierretään tiedonhallinnan sudenkuoppia kuten tuplatyötä ja tiedon siiloutumista. Suosittelen kurssia, koska tietojen mallintaminen on yhteistyötä, johon tekemisen kautta oppiminen sopii erittäin hyvin.”
Aini Mylläri, Consultant, Capgemini Finland Oy

”Selkeä ja käytännön läheinen kurssi, joka teki ymmärrettäväksi asian, joka monesti koetaan hankalaksi. Antaa hyvän kokonaisnäkemyksen aihealueesta ja todentaa mallinnuksen hyödyllisyyden monella osa-alueella tietokantojen suunnittelusta yrityksen toimintamallien ymmärtämiseen.”
Kurssille osallistunut

“Olen hyvin tyytyväinen Ari Hovilta hankkimaani yrityskohtaiseen Tiedon Mallintamisen koulutukseen. Kouluttaja Minna Oksanen räätälöi koulutuksen meille sopivaksi ja sain kuulla osallistujilta hyvää palautetta. Osallistujat jaettiin pienryhmiin, joissa oli eritasoisia osallistujia ja kaikki oppivat toisiltaan. Mukana oli paljon harjoituksia ja oppimista tapahtui koko ajan. Kokonaisuutena sanoisin  “Money well spent”.
Susanna Vasara, Competence Lead, OP Financial Group

 

Kurssi arvostelu
4.6/5
9 Arvostelijaa

Tietojen Mallintaminen tehopäivä

Kurssi arvostelu
4.6/5
9 Arvostelijaa
Teema:
Datan hallinta
Kieli:
Suomi
Kesto:
1 päivä
Aloituspäivämäärät:
Ota yhteyttä

Koulutusohjelmalla / kurssilla ei ole aktiivisia aloituspäivämääriä, jos olet kiinnostunut kurssista ota yhteyttä.

Ota yhteyttä

Ottakaa yhteyttä:

 

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Datan hallinta

Business-Oriented Data Modelling Masterclass

Lue lisää
Datan hallinta

Tietojen mallintaminen – Data Modeling

Lue lisää
Ketterä kehitys

Tietovarasto-osaajan koulutusohjelma

Lue lisää
+