14.06.2017

Keväästä, rekrytoinnista ja Hovi Data Frameworkista

On ollut todella kiireinen kevät. Tuntuu, että konsultointikeikkaa on enemmän, kuin ehtii tehdä. Nyt tilataan myös paljon yrityskohtaisia räätälöityjä koulutusratkaisuja, joissa rakennetaan data-vetoista organisaatiota.

Se on tietysti hyvä, olen nöyrän kiitollinen kaikille asiakkaille siitä.

Kuten monet tietävät, olen käsite- ja tiedonmallinnuksen puolestapuhuja ja pitkän linjan mallintaja. Nyt tällä alueella tuntuu olevan kovasti kasvavaa kysyntää. Se johtuu ehkä siitä, että meillä aloitti liiketoiminnan kehityksestä vastaava Hannu Järvi alkuvuodesta, joka sai kuulemma varsinaisen ahaa-elämyksen seuratessaan mallintamistani.

 

Uuden konseptin synty

Itse en ole myynti- tai markkinointimies, eli en ole ehkä osannut kuvata mallinnusta oikein. Sitä tulee hieman sokeaksi asialle, kun katsoo sitä niin läheltä. Hannulla on perspektiiviä isoista IT-hankkeista ja uutena pystyy katsomaan mallinnusta hieman kauempaa, eri linssien läpi. Hän totesikin hyvin: tiedonmallinnus viittaa tietokantasuunnitteluun. Tämä on strategista suunnittelua, jota tulisi hyödyntää aina IT-modernisointihankkeissa ja palvelumuotoilun apuna. Hannun mielestä sille piti keksi uusi termi, koska tiedonmallinnus viittaa tekniseen toteutukseen ja se mitä minä teen, on jotain muuta. Siksi keksimme uuden nimen – Hovi Data Framework. Hannu oli siitä innoissaan ja koki, että tässä istutaan varsinaisen kultakimpaleen päällä – moni ei tiedä, kuinka moneen päänsärkyyn siinä olisi lääke. Miksei tämä ole jokaisen IT-alan ihmisen työkalupakissa?

Hovi Data Framework on siis työkalu ja menetelmä joka parantaa oikeastaan ihan minkä tahansa IT-hankkeen vaatimusmäärittelyä. Nyt meiltä tosiaan kysytään käsitemallinnusta tukemaan ERP-hankintaa, DW/BI- ja Analytiikka-hankkeita, ohjelmistokehitystä ja esimerkiksi koko IT -stackin kokonaisvaltaista uudistamista.

 

Miksi tarvetta näyttää olevan?

Yksi syy sen kasvaneeseen kysyntään on sovellusten määrän suuri kasvu organisaatioissa. Pilvipohjaisia softia otetaan käyttöön kiihtyvällä vauhdilla. Tämä tarkoittaa sitä, että data on entistä enemmän hajallaan ja siiloissa, nyt myös ulkomailla. Ja tämä aiheuttaa harmaita hiuksia johdolle sekä kaikille raportoinnin tai analytiikan kanssa työskenteleville. Nyt digitalisoidaan vauhdilla toimintoja, eli koodataan applikaatioita
automatisoimaan prosesseja. Ja nyt tämä halutaan tehdä data-vetoisesti, eli ottamalla olemassa oleva data automatisoinnin keskiöön.

Kehittämääni metodia, Hovi Data Frameworkia, voi siis käyttää kaikkiin sellaisiin tilanteisiin, joissa ollaan tekemässä IT, -analytiikka, -digitalisaatiohankkeita. Koko homman idea on oikeastaan se, että kaikissa näissä hankkeissa pitää ymmärtää liiketoimintaa (understanding business) ja ymmärtää dataa (data understanding). Hankkeilla on suuri riski epäonnistua, jos ei heti aluksi ymmärretä käsitteitä ja tietoja samalla tavalla ja osata kommunikoida asiasta. Esimerkiksi juuri tekemässäni ERP-hankkeen valintaan liittyvässä käsitemallinnuksessa on paljastunut monia keskeisen tärkeitä tietojen riippuvuuksia, jotka pahimmassa tapauksessa paljastuisivat vasta hankkeen ollessa jo pitkällä toteutuksessa. Mallit ovat mainio ja juuri sopivan formaali tapa tukea kommunikointia tilaajan ja toimittajan välillä. Käyttäjätapaukset eivät riitä.

 

Data-ekosysteemin haltuunotto

Käsitemallinnuksessa kuvataan reaalimaailman tilanne, eli mitä tarkoitetaan asiakkaalla, tuotteella, projektilla ja vaikkapa tilauksella. Kaikki hankkeet perustuvat viime kädessä näiden liiketoimintamuuttujien kanssa pelaamiseen. Näiden asioiden ymmärrys kyllä löytyy, mutta hajaantuneena eri ihmisten ”korvien väliin”. Tällainen hiljainen tieto on äärettömän arvokasta, kun se saadaan näin dokumentoitua. Itse olen 25 vuotta johdon kanssa tätä tehnyt ja tietysti prosessi on rutinoitunut matkan varrella. Mitenkään väheksymättä koodareita (uskomattomia velhoja, joiden osaaminen on todella arvokasta) tai Data-asiantuntijoita (yksi tulevaisuuden tärkeimmistä työtehtävistä), heillä ei ole välttämättä osaamista rakentaa sellaisia ratkaisuja, joissa data olisi otettu riittävällä tasolla huomioon koko organisaation kannalta. Eihän huippukoodari tai maailman paras Data Scientisti voi asiakkaan puolesta ymmärtää, että mikä on organisaation nykyinen data-ekosysteemi. Siihen tarvitaan systemaattinen menetelmä ja työkalut.

 

It-asiantuntia tai data-velho, ota liiketoiminta haltuun!

Kuten kaikki IT-alalla tietävät, liiketoiminnan kanssa speksaus ei ole ihan junior-tason hommaa, vaan siihen on kasvettava. Meille tuli sellainen oivallus, että itse asiassa aivan kaikki IT-ihmiset ja konsultit, jotka liiketoiminnan kanssa projekteja speksaavat, hyötyisivät valtavasti tästä mallinnus osaamisesta tai Hovi Data Frameworkista. Kuten aikaisemminkin olen kirjoittanut, liiketoiminta tilaa sellaiselta tekijältä, joka parhaiten ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa.

Siksi olen päättänyt panostaa menetelmän kehitykseen ja kouluttamiseen entistä laajemmalle joukolle. Eli se on toisin sanoen menetelmä, jolla It-asiantuntijan kasvua business-lähtöiseksi asiakkaan ongelman ratkaisijaksi voi nopeuttaa todella paljon.

Eikä siinä vielä kaikki, olemme rakentamassa ihan uutta palvelua tämän ympärille, eli on tullut paljon kysyntää yllä kuvatun digitalisoinnista. Asia on vielä työ alla, mutta yritän päivittää hommaan edetessä.

 

Nyt tarvitaan tekijää

Kuten alussa mainitsin, olemme mukana monessa transformaatiohankkeessa, jossa muutetaan yrityksen toimintaa data-vetoiseksi ihan perusteita myöten. Hannu meillä on liidannut näitä ja hän ensi viikolla kertoo blogissa, että miten Hovi Data Framework toimii katalysaattorina data-projekteissa ja miten niiden tehoa voidaan parantaa.

Tähän liittyen haemme tiimiimme nyt konsulttia ja partneria, jolla olisi kova liiketoimintaosaaminen sekä kokemusta isoista data-hankkeista. Jos tunnet jonkun (tai sopisit itse profiiliin) niin katso tästä lisää ja vinkkaa kaverille!
Ystävällisin terveisin,
Ari Hovi

Ehdit vielä hyödyntää seuraavat tarjoukset:

 

Katso lisätiedot alta ja hyödynnä Early Bird tarjous – 20 % ennen 30.6.2017 ilmoittautuneille.

Data Vault 2.0. Bootcamp + Certification

04.09.2017 – 06.09.2017 Scandic Marina Hotel, Katajanokanlaituri 7, Helsinki 3 000 € + alv

Lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä

Tarjoamme nyt – 20 % kaikista ensi syksyn koulutuksista Early Bird -tarjouksena 30.6.2017 asti. Käytä tilauksen yhteydessä koodia: Syksy2017_EarlyBird.

Tutustu kursseihin tästä

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Lähestymistapoja dataosaamisen kehittämiseen

Lue lisää

Datan ja tietotyön vuosi 2024: haaste organisaatiosi CIO:lle

Lue lisää

Data-ammattilaisen kymmenen askelta onnistuneeseen viestintään ja vuorovaikutukseen 

Lue lisää